Przepis miesiąca szybkie dania z makaronu

Makaron mam zawsze pod ręką. Jeśli nie mam zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu jest na to rada, makaron! Pierwszy kwiecień, prima aprilis, ale ja nie żartuję, że dzisiejszy przepis, makaron z groszkiem i boczkiem to super szybki obiad, gotowy dosłownie w trzydzieści minut.. Tym przepisem otwieram kwietniowy przepis miesiąca, którego tematem są szybkie dania z makaronu.

Sądzę, że każdy z Was ma w zanadrzu szybkie danie z makaronem w roli głównej. Wielkie dzięki dla tego, kto wynalazł makaron, bo ja nie mogę się bez niego obejść.

Dzisiaj przygotowałam danie z makaronu inspirowane przepisem Jamiego Olivera. Zielony groszek, wędzony boczek i mascarpone, a do tego świeżo utarty parmezan. Pycha makaron! Smacznie, szybko i tanio!

makaron szybki obiad

Przepis na makaron z zielonym groszkiem, wędzonym boczkiem i mascarpone

Składniki:

na 5 porcji

  • 200 g wędzonego boczku
  • 350 g zielonego groszku, mrożonego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka posiekanej mięty pieprzowej, u mnie mrożone zapasy
  • 250 g mascarpone
  • sok z jednej cytryny
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • 150 g świeżo utartego parmezanu
  • 250 g makaronu, waga sucha, u mnie gnocchi
  • wodę z ugotowanego makaronu do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu

Wykonanie:

  • Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie al dente. Odcedź, ale zachowaj wodę z makaronu.
  • Cienkie plasterki boczku zrumień na patelni na chrupiąco. Odłóż 2 łyżki na talerzyk. Dodaj teraz mrożony groszek i smaż przez 2 minuty potrząsając patelnią. Dodaj teraz mascarpone, sok z cytryny, wodę z makaronu oraz posiekaną miętę. Zamieszaj i zagotuj.
  • Dodaj makaron i parmezan wymieszaj z sosem, doprowadź do wrzenia. Podawaj makaron posypany kawałkami smażonego boczku oraz parmezanem.

przepis miesiąca

27 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *