Przepis na sernik – przepis miesiąca

Przepis na sernik to kolejny temat na przepis miesiąca. Bardzo lubię serniki i często je piekę dla koleżanek w pracy. Tym razem upiekłam dyniowy sernik z dodatkiem skondesowanego mleka na czekoladowym spodzie. Upiekłam go na halloween ale sernik pasuje na każdą okazję. Sernik to pyszne ciasto. Można go upiec na kruchym spodzie. Często piekę sernik na spodzie brownie.

sernik dyniowyMożecie dodać przepis na sernik i ciasta sernikopodobne jak śmietankowce czy sernikomaki. Jeśli szukacie sernikowych inspiracji to znajdziecie je tutaj, serniki i ciasta sernikowe.

przepis na sernikPrzepis na sernik – sernik dyniowy

Składniki:

prostokątna forma 18 cm x 25 cm

Spód na sernik

100 mąki

1 łyżka kakao

50 g posiekanej gorzkiej czekolady

60 g zimnego masła

50 g cukru

szczypta soli

Masa dyniowo serowa

350 g puree z upieczonej dyni, u mnie z dyni crown prince

390 g skondensowanego mleka, słodkie

500 g zmielonego twarogu

2 jajka

3 łyżki ziemniaczanej mąki

szczypta soli

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

Dekoracja

czekoladowe ganache, tutaj przepis

3 łyżki konfitury z borówki

przepis sernik dyniowyPrzygotuj spód do sernika. Posiekaj zimne masło nożem, a potem dodaj suche składniki i delikatnie zagnieć kruche ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Rozwałkuj ciasto na cienki placek o rozmiarach formy. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przykryj spodem do sernika.

Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg. Wstaw spód i podpiecz przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 160ºC. W dużej misce zmiksuj dyniowe puree, skondensowane mleko, twaróg i jajka. Na koniec dodaj ziemniaczaną mąkę i wanilię. Zmiksuj raz. Wylej masę dyniową serową na podpieczony spód i wstaw formę do większej formy wypelnionej wodą. Piecz sernik przez 35 minut. Otwórz drzwi od piekarnika i ostudź sernik. Ostudzony sernik posmaruj ganache i konfiturą z borówki lub wedle smaku.

19 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *