Pszenne bagietki na drożdżach

Pszenne bagietki na drożdżach to proste pieczywo, z którego wypiekiem poradzi sobie nawet największy laik. Pszenne bagietki należą do najszybszych domowych wypieków. Wystarczy zagnieść wszystkie składniki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Warto sobie sprawić specjalną formę do pieczenia bagietek. Mam ich dwa rodzaje, na cztery i na trzy bagietki. Dno formy jest perforowane przez co bagietki doskonale się pieczą.

bagietki

Pszenne bagietki

Składniki:

6 bagietek

800 g mąki pszennej

35 g świeżych drożdży

4 łyżki oliwy

¾ łyżki soli

500-550 ml zimnej wody

pszenne_bagietki Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Dodaj po kolei mąkę, olej i sól. Zagnieć ciasto w misie robota za pomocą haka. Zagniataj na wolnych obrotach przez 10 minut. Jeśli nie masz robota zagnieć ciasto ręcznie. Wyrobione ciasto powinno być lepkie ale odchodzić od boków naczynia. Jeśli ciasto jest za twarde dodaj więcej wody. Zawsze używam zimnej wody. Chlebowe ciasto  wyrasta wtedy powoli, ale ma lepszą porowatą strukturę. Przykryj naczynie folią i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószoną mąką stolnicę złóż kilka razy i odczekaj 10 minut. Potem podziel ciasto na 6 porcji o wadze około 250 g każda. Każdy kawałek ciasta rozciągnij w prostokąt, a następnie zwiń w rulon. Ułóż na blasze do pieczenia bagietek. Spód bagietki powinień być dobrze oprószony mąką, aby zapobiec przywieraniu do blaszki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, tym razem na 30 minut.

Natnij bagietki pod skosem i wstaw do nagrzanego na 250ºC piekarnika i piecz przez 20 minut. Jeśli dysponujesz piekarnikiem z termoobiegiem, możesz wstawić obie blaszki. Piekąc jedną blaszkę drugą wstaw do lodówki. Podczas pieczenia spryskaj bagietki wodą. Skórka będzie wtedy chrupiąca i dobrze wypieczona.

7 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *