Sałatka Cezar z jarmużem

Prosta, smaczna i szybka sałatka Cezar z jarmużem i z tuńczykiem. Sałatka Cezar wymyślona przez włoskiego emigranta w Ameryce, którą można przygotować na wiele sposobów. Pyszny sos i chrupiące grzanki to jednak charakterystyczne cechy sałatki. Można ją przyrządzić z kurczakiem lub z jajkiem. Warto spróbować w wersji z tuńczykiem. Pyszna i zdrowa sałatka w sam raz na poświąteczny detox.

sałatka Cezar

Sałatka Cezar

Składniki:

2 porcje

Sałatka

3 liście jarmużu

3 kromki chleba, u mnie na zakwasie

1 puszka tuńczyka z wody

1 pomidor

Sos

1 duże żółtko

3 płaty sardeli (anchois)

1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka winnego octu

1 łyżka francuskiej musztardy, u mnie drobnoziarnista

1 łyżeczka suszonego oregano

125 ml dobrej oliwy

szczypta kajeńskiego pieprzu

30 g utartego parmezanu

sól do smaku

grubo mielony czarny pieprzu

przepis sałatka Cezar Zmiksuj żółtko z musztardą, sardelą i czosnkiem. Miksując dodaj oliwę, sok z cytryny, ocet, oregano i utarty parmezan. Miksuj do utworzenia emulsji. Dopraw sos solą, czarnym pieprzem i kajeńskim pieprzem. Oddziel miękkie liście jarmużu od twardych łodyg i porozrywaj na mniejsze kawałki. Ułóż jarmuż i odciśnięty z zalewy tuńczyk na półmisku. Dodaj pokrojone w ćwiartki pomidory. Polej sosem. Przygotuj grzanki. Pokrój chleb w małą kostkę i zrumień na oliwie. Posyp sałatkę chrupiącymi grzankami przed podaniem.

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *