Sałatka z kabaczkiem letnia

Sałatka z  kabaczkiem i bulgur, czyli lato na talerzu. Tego typu dania coraz częściej przygotowuję o tej porze. Jasno zielony kabaczek to rodzaj cukinii, który zawsze kojarzy mi się z latem i bigosem. Rzadko spotykam kabaczki w sklepie. Może mi się uda wychodować je w tym roku.

Sałatka z kabaczkiem smakuje delikatnie miętą pieprzową. Przyrządziłam dressing z mięty, którym polałam sałatkę. Ten dressing z powodzeniem można wykorzystać do innej sałatki.

sałatka z kabaczkiem

Sałatka z kabaczkiem

Składniki:

2 porcje

1 kabaczek, około, 400 g

2 łyżki oleju

200 g ugotowanego bulgur

100 g feta

30 g pestek dyni, uprażonych

2 łyżki świeżych liści mięty pieprzowej

sól i pieprz do smaku

1 łyżka soku z cytryny

1 ząbek czosnku

2 łyżki oliwy

salatka z kabaczkiem i bulgurPokrój kabaczka w cienkie plasterki, posól i odstaw na durszlaku na 30 minut. Zroszone plasterki odciśnij lub ułóż na papierowym ręczniku do odsączenia. Usmaż na oleju na złoty kolor. Wymieszaj kabaczka z ugotowaną kaszą bulgur, posyp pokruszoną fetą i uprażonymi pestkami dyni. Pokrój drobno miętę pieprzową. Przepuść czosnek przez praskę. Dodaj oliwę i sok z cytryny oraz dopraw dressing solą i pieprzem. Polej sałatkę dressingiem przez podaniem.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *