Śledź w koprze po szwedzku

Ho, ho, ho! Na świątecznym stole nie może zabraknąć śledzi. Proponuję przepis zza morza, śledź w koprze. Śledź  w koprze to marynowany śledź typowy dla szwedzkiej kuchni. Wciąż nie jestem przekonana do śledzi na słodko ale te są wyjątkowe. Pachną koprem, goździkami i angielskim zielem. Są słodkie ale nie tak jak w oryginalnym przepisie. Doszłam nawet do wniosku, że nie potrzeba aż tyle cukru, bo to koper nadaje im smak. Szwedzi chwalą moje polskie śledzie, bo są wytrawne i praktycznie bez cukru…tylko troszkę do smaku. Ale kiedyś i w Szwecji przyrządzało się śledzie bez cukru. Mnie nie trzeba zachęcać do śledzi za pomocą cukru, bo ja śledzie bardzo lubię!

sledzie_po_szwedzku

Śledź w koprze

Składniki:

350 g solonych śledzi

4 czubate łyżki świeżego kopru

3 goździki

4 nasiona angielskiego ziela

200 ml wody

100 ml octu

6 łyżek cukru

sól do smaku

sledz_w_koprzeŚledzie namocz w zimnej wodzie. Podczas moczenia zmień wodę kilka razy. Wlej wodę i ocet do garnka. Dodaj przyprawy i cukier, zagotuj. Ostudź zaparawę. Pokrój śledzie na kawałki. Umieść w słoiku na przemian z posiekanym koprem. Zalej zalewą octową, zamknij i wstaw do lodówki. Po dwóch dniach śledzie są już dobre.

 

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *