Adwentowe ciasto szafranowe

Kiedy upieklam to ciasto, moja sasiadka zaczepila mnie w windzie, ze pieknie pachnie w calej kamienicy. Z duma uswiadomilam ja, ze to moje adwentowe ciasto szafranowe tak cudownie kreci w nosie.

Potem byla kolej na mojego meza, kiedy wrocil z pracy. „Jestem az pijany od tych zapachow, jak swiatecznie! ” Jak wspomnialam szafran w Szwecji to przyprawa swiateczna numer jeden. Z rozpoczeciem adwentu w kazdym sklepie mozna sie natknac na rozne szafranowe wypieki. Przyprawa jest najdrozsza na swiecie. W Szwecji jest baaaaardzo droga, ale tutaj jest wszystko drogie, wiec „my zwyczajni”.

Ale z powrotem do szafranowego ciasta. Do ciasta dodalam rowiez marcepanu i moich ukochanych jablek. Ciasto jest bardzo puszyste, pachnie i smakuje oczywiscie szafranem z lekko wyczuwalna nuta migdalow i cynamonu. Oto przepis:

Adwentowe ciasto szafranowe

Skladniki:

na foremke o srednicy 25 cm

  • 0,25 g szafranu
  • 1 lyzeczka rumu
  • 75 g miekkiego masla
  • 180 g maki
  • 100 g marcepanu
  • 90 g cukru + 3 lyzki do jablek
  • 2 duze jajka
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 3 jablka
  • 1 lyzeczka cynamonu

Wykonanie:

  • Rozpusc maslo w rondelku. Wymieszaj zmielony szafran z rumem i dodaj do masla. 
  • Ubij jajka z cukrem na puszysta mase. Dodaj tluszcz z szafranem.
  • Zetrzyj marcepan na duzych oczkach prosto do maki. Przesypuj maka w czasie ucierania, aby nie porobily sie duze grudki. Dodaj proszek do maki i wymieszaj z masa jajeczna lekko za pomoca lyzki. 
  • Nastepnie obierz jablka i pokroj w cienkie plasterki. Posyp cukrem i cynamonem i wymieszaj.
  • Wyloz ciasto do formy wysmarowanej tluszczem i posypanej tarta bulka. Na wierzchu poukladaj jablka na sztorc.
  • Piecz ciasto szafranowe w piekarniku na (termoobieg) 160 stopni, okolo 30 – 40 minut. Ja pieklam ciasto wedlug oryginalnego przepisu 40 minut i musze, ze troche za dlugo. Oczywiscie wszystko zalezy od piekarniku, wiec metoda patyczka jest tu bardzo wskazana.

Tym szafranowym wypiekiem oglaszam , ze akcja Szafranowa kulinaria jest otwarta.

 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *