Bułeczki orkiszowe lekko anyżowe

Upiekłam dzisiaj bardzo smaczne bułeczki orkiszowe o smaku lekko anyżowym. Mało tego dodałam mnóstwo pestek z dyni i słonecznika. Taka ciepła bułeczka posmarowana masełkiem i dżemem z fig  to rozkosz dla podniebienia.

sniadanie

Bułki ze względu na dużą zawartość błonnika i minerałów są bardzo zdrowe. Błonnik jak i anyż przyspieszają trawienie, coś co nam potrzeba po świątecznym obżarstwie.

Przepis na bułeczki orkiszowe lekko anyżowe

Składniki:

na 24 sztuk

  • 600 ml mąki pszennej
  • 200 ml mąki orkiszowej chlebowej
  • 200 ml mąki graham
  • 300 ml  mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 50 g drożdży
  • 600 ml zimnej wody
  • 2 łyżki jasnej melasy
  • 50 ml oliwy
  • 2 łyżeczki soli
  • 150 ml pestek z dyni + 2 łyżki do posypania
  • 150 ml pestek ze słonecznika + 2 łyżki do posypania
  • 1 łyżka nasion anyżu, świeżo zgniecionych w moździerzu
  • 1 jajko do posmarowania

Wykonanie:

  • Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj stopniowo wszystkie rodzaje mąk, sól, melasę i pestki dyni i słonecznika.
  • Utrzyj nasiona anyżu i dodaj do ciasta.  Zagnieć dosyć luźne, puszyste ciasto ręcznie lub za pomocą asystenta kuchennego. Zostaw do wyrośnięcia pod przykryciem, na około 30 minut.
  • Podziel ciasto na  24 porcje o wadze 80 gram i formuj kulki i ukladaj na blaszy pokrytej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp dodatkowo nasionami. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut, a potem piecz bułeczki przez  20 minut na 225ºC (termoobieg). Jeśli masz piekarnik z termoobiegiem możesz piec dwie blachy bułek na raz.

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *