Dorsz w migdałach z pieczonymi ziemniakami

Dorsz w migdałach to dorsz panierowany w zmielonych migdałach. Często przyrządzam panierowaną rybę w orzechach zamiast tradycyjnej tartej bułki. Jeśli już się zdecyduję na bułkę to wolę domowe panko….Dorsz w migdałach smakuje wyśmienicie z lekko słodkimi migdałami. Do ryby przyrządzam surówki z korzeniowych warzyw. Dzisiaj proponuję surówkę z warzyw, marchewki i selera. Prosta i smaczna surówka, która idealnie pasuje do smażonej ryby.

Dorsz w migdałachCzęsto przyrządzam ryby na obiad. Dorsza uwielbiam i zawsze staram się go przygotować inaczej. Panierowanego dorsza lubię w postaci nuggets. Dorsz z risotto  to ulubione danie mojego męża. Dorsz smażony z kurkami…Dopiero po jego skosztowaniu uwierzyłam, jak fajnie smakuje ryba z grzybami. Dorsz w migdałach to powracające u nas  danie w różnych odsłonach. Polecam rybę z pieczonymi ziemniakami na ostro, latem z młodymi ziemniakami. Dorsz z ziemniaczanym puree to faworyt moich dzieci.

Dorsz w migdałach

Składniki:

4 porcje

600 g fileta z dorsza

1 jajko

70 g zmielonych migdałów

sól i pieprz do smaku

masło do smażenia

koperek do posypania

dorsz_przepis

Podziel rybę na 4 porcje. Posól i dopraw pieprzem. Roztrzep jajko widelcem. Zanurz rybę w jajku, a następnie obtocz w migdałach. Smaż na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Ryba po usmażeniu powinna być w środku błyszcząca.

Dodatkowo

500 g ziemniaków

1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu

½ łyżeczki suszonego rozmarynu

2 łyżki oliwy

sól

10 cebulek perłowych

ogórki korniszony

Surówka 

3 marchewki

1 seler, średniej wielkości

2 łyżki majonezu

2 łyżki oleju rzepakowego

sól i pieprz do smaku

2 łyżki soku z cytryny

przepisy_z_dorszaZiemniaki obierz i pokrój w plasterki. Obierz cebulki, duże przekrój na pół. Włóż warzywa do żaroodpornego naczynia. Posól. Posyp pieprzem, rozmarynem i polej oliwą. Wymieszaj i wstaw do piekarnika nastawionego na 175ºC. Piecz przez 45 minut. Obierz marchew i seler. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z majonezem, olejem, sokiem z cytryny i przyprawami. Podaj rybę z ziemniakami, surówką i korniszonami.

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *