Drożdżowe racuchy z jabłkami i czerwoną borówką

Dawno na blogu nie było przepisu na placki. Niedawno zrobiłam drożdżowe racuchy z jabłkami i czerwoną borówką. Bardzo lubię drożdżowe racuchy. Nie pamiętam, kiedy je ostatnio jadłam. Dla mojej rodzinki to była pierwszyzna i nawet mój mąż, który za wszelakimi plackami nie przepada skusił się na kilka sztuk.

Co prawda ciasto drożdżowe na racuchy jest mało pracochłonne ale może się zdarzyć, że akurat nie ma drożdży w spiżarce. Polecam więc tradycyjne placki z jabłkami.

drożdżowe racuchy z jabłkami

Przepis na drożdżowe racuchy z jabłkami i czerwoną borówką

Składniki:

na około 20 racuchów

  • ½ kg  mąka pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 400 ml jabłkowego cydru lub wody
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 jabłka, pokrojone w kostkę
  • 100 ml czerwonej borówki, u mnie mrożona
  • olej do smażenia
  • cukru pudru do posypania

Wykonanie:

  • Z drożdży, cydru, cukru i części mąki zrób zaczyn o gęstości kwaśnej śmietany. Pozostaw w ciepłym miejscu na pół godziny.
  • Do wyrośniętego zaczynu dodaj resztę mąki, żółtka i sól i mikserem zarób luźne ciasto. Ciasto jest dosyć klejące, więc lepiej użyć miksera.
  • Na koniec dodaj jabłka i borówki i wymieszaj łyżką. Przykryj ciasto folią i pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
  • Rozgrzej lekko tłuszcz na patelni, nakładaj racuchy łyżką zamoczoną w wodzie i smaż na powolnym ogniu po obu stronach.
  • Usmażone racuchy układaj na papierowym ręczniku. Przed podaniem posyp cukrem pudrem

przepis drożdżowe racuchy

 

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *