Dżem jabłkowo śliwkowy ale jaki

Od czasu jak odkryłam imbir, używam go prawie do wszystkiego. Niedawno zrobiłam dżem jabłkowo śliwkowy z dodatkiem imbiru. Muszę przyznać, że tak pysznego dżemu to dawno nie jadłam. Oczywiście dodałam imbir  jedynie aby podkreślić smak śliwek i jabłek.

photo-10

Dżem smakuje wyjątkowo ze świeżym kozim serkiem lub jego nieco dojrzałym wariantem chevré…czy też z roquefort lub prosto ze słoika.

przepis na dzem jablkowo sliwkowy

Przepis na dżem jabłkowo śliwkowy z imbirem

Składniki:

na około 1 litr dżemu

  • ½ kg śliwek
  • ½ kg kwaskowatych jabłek
  • 4 kawałki imbiru w zalewie + 2 łyżki zalewy
  • ½ kg cukru

Wykonanie:

  • Oczyść śliwki z pestek i pokrój w kostkę. Obierz jabłka ze skórki, pozbaw gniazdek i pokrój.
  • Umieść owoce w garnku o grubym dnie, dodaj imbir z zalewą i zasyp cukrem.
  • Gotuj dżem przez około 30 minut, a następnie przelej do słoików i zakręć. Odwróć do góry nogami lub zagotuj jeśli chcesz dżem przetrzymać dłużej.

domowe przetwory

Do różnego rodzajów serów pasuje również konfitura z czerwonej cebuli.

5 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *