Lody jeżynowe z limonką

Macie ochotę na domowej roboty lody jeżynowe z limonką? Bo my bardzo chętnie. Mamy luksus, że możemy iść do lasu i nazbierać jeżyn na deser. Wyjątkowe słodkie jeżyny w tym roku i o ile wcześniej!

Na pierwszy rzut przyrządziłam lody jeżynowe. Pyszne domowe lody. Od kiedy zaczęłam sama robić lody te kupne mogą dla mnie nie istnieć. Polecam przepis!

lody jeżynowe przepis

Przepis na lody jeżynowe z limonką 

Składniki:

na około 1 l

  • ½ l świeżych jeżyn
  • 150 ml cukru
  • sok z jednej limonki
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietanki

przepis domowe lody jeżynowe

Zagotuj jeżyny z 3 łyżkami cukru i sokiem z limonki. Gotuj przez 15 minut. W razie potrzeby zgnieć jeżyny widelcem lub lekko zmiksuj i ostudź.

Ubij jajka z resztą cukrem. Dodaj mleka i zagotuj, cały czas mieszając. Jak krem zgęstnieje zdejmij z ognia i ostudź. Do ostudzonego kremu dodaj śmietankę i wymieszaj. Dodaj teraz sos jeżynowy i wymieszaj. Przełóż lody do pojemnika z pokrywką i włóż do zamrażalki na co najmniej 4 godziny. Zamieszaj lody co godzinę balonową trzepaczką, aby się równo zmroziły. Jeśli masz maszynkę do lodów zmroź lody, a potem wrzuć do zamrażalki już bez mieszania.

 

 

17 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *