Mini tarty z rabarbarem, nektarynkami i kruszonką

Spózniłam się z deserem na ten weekend, ale jesli jeszcze nie piekliście ciasta na niedzielę to proponuję mini tarty z rabarbarem i nektarynkami posypane kruszonką. Wykorzystałam tutaj moje małe foremki na krem brullee. Bardzo mnie zadziwiła polska nazwa tych foremek – kokilki. Kto to  wymyslił, przyznać się bez bicia?!

Jak to zwykle bywa z tartą owocową możesz użyć jakichkolwiek owoców. Jeśli jednak zdecydujesz się na rabarbar, to dodaj łyżkę ziemniaczanej mąki, wtedy tarta nie będzie tak wodnista.

Przepis na mini tarty z rabarbarem, nektarynkami i kruszonką

Składniki:
na 8 porcji

  • 3 dl mąki
  • 1 ½ dl zmielonych migdałów
  • 1dl płatków migdałowych
  • 150 g masła, miękkiego
  • 1 dl cukru +1 łyżka do rabarbaru
  • 400 g rabarbaru
  • 4 nektarynki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

  • Zagnieć lekkie ciasto z podanych składników i włóż do lodówki na 30 minut.
  • Pokrój rabarbar w małą kostkę i  wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cukrem. Podziel nektarynki w kliny i wraz z  rabarbarem rozdziel do foremek.
  • Wyjmij ciasto z lodówki i pokrusz palcami na owoce. Posyp płatkami migdałowymi.
  • Piecz mini tarty na  160 º C (termoobieg), około 20 minut.

Podawaj mini tarty na ciepło z lodami lub zimno z sosem waniliowym

Sos waniliowy

Składniki:

  • 2 ½ dl mleka
  • ½ dl cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ laski wanilii lub 1łyżeczka extrakt waniliowy

Wykonanie:

  • Wymieszaj mleko z mąką ziemniaczaną, cukrem i żółtkiem i zagotuj, stale mieszając, aż sos zacznie gęstnieć.
  • Ostudz pod przykryciem, a potem wmieszaj energicznie ziarenka wanilii lub extrakt waniliowy.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *