Prosty chleb z blachy

Chleb z blachy to fajny pomysł na zaoszczędzenie czasu. Bardzo często piekę taki chleb zamiast tradycyjnych bułek. Nie zawsze mi się chce kręcić równe co do wielkości bułki, wtedy więc formuję prostokąt, robię nacięcia, a po upieczeniu lekko odrywam pachnące prostokąty. Mniejsze, większe… nie gra roli.

Ostatnio piekłam prostokątne grahamki, a dzisiaj chleb z mąką durum i marynowanymi dodatkami, z których wczoraj zrobiłam koreczki serowe. Piekłam kiedyś focaccia z marynowanym cheddarem. Pomysł ten postanowiłam wykorzystać też i w dzisiejszym przepisie.

przepis na chleb z blachy

Przepis na chleb z blachy

Składniki:

na jedną blachę z piekarnika

  • 1100 ml mąki pszennej
  • 4 – 5 ml mąki durum
  • 400 ml pszennego zakwasu
  • 500 ml wody
  • 15 g drożdży
  • 100 g marynowanego cheddara, daktyli i chili
  • 2 łyżki oliwy z marynaty bez ziaren pieprzu
  • 1 łyżka soli

Wykonanie:

  • Z podanych składników oprócz marynowanych delikatesów i soli zagnieć ciasto. Jak korzystam z pomocy asystenta kuchennego. Zagniataj przez 10 minut po czym dodaj sól i dalej zagniataj przez około 10 minut. Zrób test na gluten, rozciągając kawałek ciasta między palcami. Jeśli ciasto się nie rwie jest już dobrze zagniecione. Dodaj teraz marynowany ser z resztą składników i zagnieć tylko do połączenia.
  • Przykryj ciasto folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie złóż chleb kilka razy i odstaw na 15 minut pod przykryciem.
  • Blachę przykryj pergaminem i wyłóż ciasto. Uformuj prostokąt, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na minimum 30 minut.
  • Zdejmij folię, zrób prostokątne nacięcia i piecz chleb najpierw na 250ºC (termoobieg) przez 15 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz chleb jeszcze przez około 10 minut.

chleb z serem

Przepis na chleb z blachy dodaję do styczniowego wypieku u Wisły Na zakwasie i na drożdżach.

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *