Pytt i panna – prostota szwedzkiej kuchni

Pytt i panna to jedno z najbardziej popularnych potraw szwedzkiej kuchni. Po szwedzku pytt oznacza potrawę pokrojoną w kostkę i usmażoną na patelni. Do tego dania można wykorzystać praktycznie wszystko co ma się pod ręką, nie mniej obiadowe resztki.

Podstawą pytt i panna są jednak ziemniaki (Szwedzi kochają ziemniaki) i pozostałe rośliny korzeniowe jak marchewka, pietruszka, seler czy kalarepa pokrojone w kostkę i usmażone na patelni. Zawsze robię dużą porcję pytt i panna, więc warzywa piekę na blachy w piekarniku, a potem łączę z resztą składników, które można wybrać wedle upodobania. U mnie dzisiaj kiełbasa i resztki pieczonego schabu. Danie podaje się z sadzonym jajkiem i buraczkami z octu. Polecam to danie, bo jest bardzo proste w wykonaniu i smakuje wybornie. Proporcje można obrać dowolne w zależności co  się najbardziej lubi. Osobiście lubię dużo selera i pietruszki w moim pytt i panna.

szwedzka kuchnia pytt i panna

Przepis na pytt i panna, danie szwedzkiej kuchni

Składniki:

na 5 porcji

  • 6 dużych ziemniaków
  • 2 marchweki
  • 1 seler
  • 2 duże pietruszki
  • 1 zielona kalarepa
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki świeżego tymianku, posiekanego
  • sól i pieprz grubozmielony do smaku
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 200 g kiełbasy, u mnie szwedzka falukorv, podobna do polskiej parówkowej
  • 200 g pieczonego lub surowego schabu

Dodatkowo

  • jajka sadzone
  • buraczki

Wykonanie:

  • Pokrój warzywa w kostkę i podsmaż na oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Przełóż na głęboką blachę do pieczenia i dokończ smażenie w piekarniku.
  • Pokrój schab w kostkę. Jeśli używasz surowego schabu, zacznij od jego smażenia. U mnie resztki pieczonego schabu.
  • Pokrój kiełbasę, cebulę i czosnek i dodaj do schabu. Podsmaż i dopraw tymiankiem i pieprzem.  Dodaj teraz warzywa i wszystko delikatnie wymieszaj.
  • Usmaż sadzone jajka i podaj z porcją pytt i buraczkami.

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *