Sałatka z kalafiora i mięty pieprzowej

Sałatkę z  kalafiora, którą chcę wam dzisiaj zaproponować jest niezwykle świeża w smaku, dzięki dobrze dobranym przyprawom. Dodałam mięty pieprzowej, a nawet pieprzu kajenskiego.

Sałatkę można zrobić z surowego kalafiora. Jednak ja wolę blanszowany kalafior, zanim go użyję w jakiejkolwiek sałatce.

Przepis na sałatkę z kalafiora i mięty pieprzowej

Składniki:

5-6 porcji

  • 250 g serka ricotta
  • ½ kalafiora
  • 2 dl kukurydzy w puszce
  • 2 łyżki mięty pieprzowej, świeżej
  • 2 dymki
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • sól
  • szczypta pieprzu kajenskiego
  • małe czerwone chilli

Wykonanie:

  • Różyczki kalafiora sparz przez 3 minuty w gorącej wodzie (blanszowanie).
  • Posiekaj miętę pieprzową i dymkę. Wymieszaj ricottę ze śmietaną i solą.
  • Wymieszaj delikatnie warzywa z serem i dopraw pieprzem kajenskim.
  • Udekoruj sałatkę szczypiorkiem i chili.

Sałatka z kalafiora to również moja propozycja zimnej przystawki np. do grila.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *