Sos pomidorowy do makaronu

Przed chwilą ugotowany, wspaniały sos pomidorowy do makaronu z suszonych pomidorów. Muszę przyznać, że jest to chyba najlepszy sos pomidorowy jaki do tej pory przyrządziłam. Słodko kwaśny bez dodatku cukru czy pomidorowego przecieru. Idealny sos do makaronu. Pięknie smakuje ze szpinakiem i salsiccia. Taki właśnie sos  przygotowałam dzisiaj na obiad.

sos pomidorowy do makaronuSos pomidorowy

Składniki:

600 ml suszonych pomidorów w oliwie, odłóż 6 pomidorów

½ l śmietanki

200 ml wody

2 duże ząbki czosnku

1 cebula

2 łyżki oliwy

1 dorodna doniczka świeżej bazylii

sól i czarny pieprz do smaku

100 g szpinaku

300 g salsiccia

50 g parmezanu

250 g makaroni, u mnie bavete

sos pomidorowyOdlej olej z pomidorów. Dodaj czosnek, bazylię, śmietankę i wodę. Zmiksuj i wlej do garnka. Dodaj zeszkloną cebulę i gotuj sos przez 10 minut. W między czasie ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Wybrałam makaron podobny do spaghetti zwany bavete. Odcedź makaron ale zachowaj szklankę wody do rozcieńczenia sosu. Przelóż makaron do garnka i wymieszaj z sosem. Jeśli sos jest wciąż za gęsty dodaj wodę od makaronu. Zdejmij flak z saliccia i pokrój na plasterki. Usmaż kiełbasę na patelni na rumiany kolor. Dodaj do makaronu wraz z pokrojonymi pomidorami (6 pomidorów) i świeżym szpinakiem. Zagotuj. Przełóż makaron na półmisek. Podaj posypany świeżo utartym parmezanem.

 

7 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *