Szwedzki świąteczny chleb korzenny na piwie

Na moim świątecznym stole nie może zabraknąć świątecznego chleba. W tym roku postanowiłam upiec między innymi ten chleb, szwedzki chleb korzenny na piwie z mnóstwem rodzynek. Jest to tradycyjny chleb świąteczny tak zwany vörtbröd. Kiedy tylko zaczyna się Adwent zaraz pojawia się w piekarniach. Chleb bardzo korzenny…przy pieczeniu tego chleba można dostać lekkiego zawrotu głowy, bardzo aromatyczny i smakuje prawie  jak wytrawne pierniki.

Szwedzki chleb świątecznySzwedzki chleb korzenny piecze się na porterze i z dodatkiem świątecznego mustu, który smakuje mniej więcej jak polska kola. Zamiast portera i mustu można również użyć świątecznego piwa lub napoju piwnego tak zwanego svagdricka. Svagdricka przypomina w smaku polskie ciemne piwo, a żeby jeszcze bardziej podkreślić smak chleba można wybrać piwo karmelowe.

Ten chleb upiekłam na pszennym zakwasie. Przygotowałam na noc rozczyn. Zakwas jest wtedy bardzo aktywny i chleb bardzo ładnie wyrasta, choć mimo wszystko trochę to trwa. No cóż, chleb na zakwasie, taka jego natura, ale smakuje też odpowiednio do nakładu pracy. Ciekawym składnikiem tego chleba jest gorzka pomarańcza. Owoc bardzo podobny do pomarańczy ale w smaku zupełnie inny, typowy jako dodatek do pieczenia chleba i pierników lub do gotowania glögg. Oto przepis:

Szwedzki świąteczny chleb korzenny na piwie

Składniki:

na dwa bochenki

Rozczyn

100 g pszennego zakwasu

200 g wody

200 g mąki pszennej chlebowej

Ciasto właściwe

450 ml karmelowego piwa lub pół na pół portera i polskiej coli, u mnie svagdricka

100 g miękkiego masła

50 g melasy

50 g muscovado cukru

1 łyżka soli

1 łyżka gorzkiej pomarańczy w proszku

1 łyżka świeżo zmielonego kardamonu

1 łyżka imbiru w proszku

1 łyżka zmielonych goździków

740 g mąki pszennej chlebowej

280 g żytniej mąki

100 g rodzynek

chleb korzennyNa dzień przed pieczeniem chleba zrób rozczyn, przykryj szczelnie folią i postaw w ciepłym miejscu na noc. Na drugi dzień z podanych składników (oprócz soli i masła) oraz całego rozczynu zagnieć ciasto. Gdy wszystkie składniki się połączą dodaj sól i miękkie masło. Ciasto będzie dosyć klejące, ale takie ma być. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 90 minut. Po tym czasie złóż ciasto kilka razy, włóż do miski, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 60 minut. Podziel ciasto na dwie równe części i uformuj dwa bochenki. Ułóż chleb na blasze wyłożonej pergaminem lub w bambusowych koszykach do ostatecznego wyrośnięcia. Piecz chleb najpierw na 250ºC przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz chleb przez dodatkowe 30 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i ostudź na metalowej kratce.

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *