Udka z kurczaka na warzywach

Pieczone, smażone, czy z grilla? Mięso z udek kurczaka jest delikatne i wyborne. Dzisiaj kolejny przepis na udka z kurczaka zapiekane na warzywach. Szybki obiad i do tego bezproblemowy z rodzimymi warzywami jak marchewka, pietruszka czy seler zatopionymi w pysznym pomidorowym sosie.

nogi z kurczaka na warzywachPrzepis na udka z kurczaka na warzywach

Składniki:

na 5 porcji

  • 10 udek z kurczaka, około 800 g
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka cytrynowego pieprzu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ½ łyżeczki soli, lub wedle smaku

Sos warzywny

  • 2 marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • 1 kawałek selera
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • garść świeżej bazylii
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów, około 400 g
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie:

  • Dopraw kurczaka przyprawami i marynuj przez godzinę. Usmaż udka na patelni prawie do końca.
  • W międzyczasie pokrój warzywa w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż warzywa na oliwie i dodaj pomidory. Dopraw solą i przyprawami i gotuj sos przez 15 minut.
  • Wylej sos do małej formy, a na wierzchu ułóż udka z kurczaka. Włóż do gorącego piekarnika na 10 minut, aby skórka na udkach ładnie się przypiekła.

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *