Babka pomarańczowa z sernikowym nadzieniem

Stęskniliśmy się bardzo za pomarańczami, ale to jeszcze nie sezon na cytrusy, bo skórka gruba, a w środku suchy miąższ i mało soku. Więc co zrobić z takimi byle jakimi pomarańczami? No oczywiście, że ciasto!

babka pomarańczowa z sernikowym nadzieniem

Dzisiaj kolejny przepis na babkę ucieraną, ale trochę bardziej ekskluzywną wersję – babka pomarańczowa z sernikowym nadzieniem. Do babki wykorzystałam kawałki pomarańczy jak również sok z satsumas czyli kwaśne mandarynki. Poza tym jak nazwa wskazuje zrobiłam sernikowe nadzienie. Babka wyszła bardzo fajnie, słodka i pomarańczowa w smaku z intensywnym, cytrusowym zapachem.

przepis babka pomarańczowa 1

Lubię takie ucierane babki o cytrusowym smaku. Babka cytrynowa należy do moich popularnych wypieków. Inna babkę, którą również piekę często to babka pomarańczowa z dodatkiem kokosu.

Przepis na dzisiejszą babkę ucieraną jest bardzo prosty. Jakby nie było to babka ucierana jedynie z tą różnicą, że zrobiłam nadzienie z sera.

przepis babka z pomarańczami

Babka pomarańczowa z sernikowym nadzieniem

Składniki:

Na foremkę z kominkiem o pojemności 1,8 l

Nadzienie serowe

  • 250 serka ricotta
  • 50 g masła
  • 90 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

Ciasto ucierane

  • 400 g mąki
  • 250 g cukru
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła miękkiego
  • 200 ml soku z pomarańczy lub mandarynek
  • 3 pomarańcze odfiletowane i pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

Pomarańczowy lukier

  • 200 ml cukru pudru
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • skórka z pomarańczy

Wykonanie:

  • Zacznij od masy serowej. Utrzyj masło z cukrem, a w trakcie dodawaj jajko, ricotta i waniliowy ekstrakt. Na końcu wmieszaj łyżką mąkę.
  • Ważne aby wszystkie składniki na ciasto ucierane były w temperaturze pokojowej. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj po jednym jajku w trakcie ucierania.
  • Dodaj na przemian mąkę i sok z cytrusów i mieszaj łyżką delikatnie. Na końcu dodaj kawałki pomarańczy.
  • Wyłóż połowę ciasta do natłuszczonej formy i wysypanej tartą bułką. Teraz rozprowadź masę serową. Na wierzch wyłóż resztę masy ucieranej. Wygładź ciasto i wstaw do piekarnika na 160ºC (termoobieg). Piecz ciasto przez około 50 – 60 minut lub do suchego patyczka.
  • Wyjmij z piekarnika i ostudź. Przygotuj pomarańczowy lukier ucierając cukier puder z sokiem i skórką. Pomaluj ciasto lukrem, poczekaj z krojeniem, aż lukier zastygnie.

 

 

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *