Bucatini z dyniowym sosem

Zapraszam na pyszne bucatini z sosem z dyni. Sos z dyni powstał na skutek niedostatku pomidorów. Nie chciało mi się iść do sklepu. Niie było kogo wysłać, ale za to miałam dynię i bucatini. To makaron przypominający spaghetti. o wiele grubszy, a w środku pusty. dlatego ładnie się prezentuje z sosem, który zawiera spore kawałki kiełbasy. Wybór kiełbasy zależy od Was. Jak dla mnie wystarczyłby sos dyniowy, ale moi mężczyźni potrzebują coś więcej na ząb. Ponieważ do sosu dodałam świeże liście szałwii, więc dodatek kiełbasy przydał się. Wieprzowina z szałwią to para!

Wykorzystałam w końcu dynię SweetDumplings. Smaczna dynia ale pokroić ją to trzeba męskiej ręki! Moja po złamaniu i jeszcze nie w pełni sprawna. Poddałam się od razu! Jak zwykle przyrządziłam puree z pieczonej dyni. W tym wypadku okazało się to bardzo praktyczne, bo nawet obieranie ze skórki było prawdziwą katorgą. Makaron z sosem to ulubione danie moich dzieci. Sos dyniowy smakował im. Dynia jest słodka. Fajnie komponuje się z kwaśniejszymi od niej pomidorami.bucatini

Bucatini z dynią

Składniki:

2 porcje

300 g puree dyni, np. SweetDumplings

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 listk szałwii

1 łyżka pomidorowego przecieru

2 pomidory kiściowe

200 ml śmietanki

200 ml bulionu z mięsa

1 łyżka masła

3 gałązki świeżej bazylii

300 g kiełbasy

100 wędzonego boczku

sól i pieprz do smaku

30 g utartego parmezanu

350 g bucatini, waga sucha

sos_dyniowyCebulę, kiełbasę i boczek pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej masło na patelni. Dodaj pokrojoną szałwię i smaż przez minutę. Następnie dodaj kiełbasę i boczek. Kiedy zrumienią się dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 1 minutę. Pokrój w kostkę pomidory i zmiksuj. Zagotuj pomidory z dyniowym puree i bulionem. Dodaj usmażoną kiełbasę z boczkiem oraz pokrojoną bazylię. Gotuj sos przez 5 minut. Na koniec dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Ugotuj bucatini al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i wymieszaj z dyniowym sosem. Ułóż makaron na półmisku i posyp utartym parmezanem.

bucatini_makaron

Smacznego!

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *