Chleb z quinoa i międzynarodowy dzień chleba

Dzisiaj obchodzimy światowy dzień chleba. Specjalnie na tę okazję upiekłam chleb, który właściwie nie wierzyłam, że może być tak dobry, chleb z quinoa. Inspiracją do chleba jest włoski chleb pane francese, chleb pieczony na zaczynie zwanym biga.

Biga podobnie jak poolish powinnień postać przynajmniej przez 2 godziny w pokojowej temperaturze, a najlepiej przez noc w lodówce. Chleb będzie o wiele bardziej aromatyczny.

chleb z quinoa

Do chleba można dodać chyba wszystko. Tym razem postanowiłam wypróbować chleb z quinoa z dodatkiem dżemu z płatków róży i laskowych orzechów. Nie mogłam się doczekać aby go spróbować…Wyszedł wspaniale!

Quinoa, którą bardzo lubię jest trochę gorzka w smaku. Na szczęście bardzo łatwo można się pozbyć goryczy, płucząc quinoa pod bieżącą wodą przez kilka minut.

międzynarodowy dzień chleba

Przepis na chleb z quinoa

Składniki:

na 3 bochenki

Biga

  • 2 g świeżych drożdży
  • 280 g mąki
  • 170 g wody

Quinoa

  • 100 g quinoa, u mnie czerwona
  • 200 g wrzątku

Chleb quinoa

  • 400 ml ciepłej wody
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki graham
  • 100 g orzechów laskowych
  • 1 łyżka kopiasta płatków dzikiej róży
  • cała quinoa
  • 2 łyżeczki soli

Wykonanie:

  • Z podanych składników przygotuj biga. Biga jest dosyć gęsta, ale taki ma być.Przykryj folią i włóż na noc do lodówki.
  • Zalej quinoa (po uprzednim wypłukaniu wodą)wrzątkiem i odstaw na noc do napęcznienia.
  • Na drugi potnij biga na kawałki i dodaj wodę o temperaturze 25ºC aby się rozpuścił. Ja używam misy od asystenta kuchennego i w niej też wyrabiam chleb mechanicznie. Dodaj teraz kolejno obie mąki, quinoa,różę. Wyrabiaj chleb na wolnych obrotach przez 7 minut.
  • Orzechy laskowe upraż na suchej patelni, przesyp do woreczka i potrzyj, tak aby łuski odpadły, po czym posiekaj orzechy z grubsza.
  • Po 7 minutach dodaj teraz orzechy i sól i wyravbiaj chleb jeszcze przez 10 minut. Zrób test glutenowy. Jeśli porcja ciasta rozciąga się i tworzy delikatną błonkę to znak, że chleb jest dobrze wyrobiony.
  • Przykryj chleb folią i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Wyjmij na blat posypany mąką i złóż ciasto chlebowe kilka razy. Włóż z powrotem do naczynia, przykryj folią i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 40 minut.
  • Podziel chleb na 3 kawałki o wadze około 650 gram, złóż raz rozciągając w prostokąt , a potem składając i formując mały bochenek. Przykryj chlebki folią i pozostaw do ostatniego wyrośnięcia na 30 minut.
  • Piekarnik nagrzej do 250ºC (termoobieg) i umieść w nim blachę lub kamień, na którym będziesz piekła chleb. Wstaw również foremkę z wodą.
  • Chleb oprósz mąką i ponacinaj, a następnie ułóż na blaszy. Jeśli nie zmieścisz, pozostały chleb włóż do lodówki, aby zatrzymać wyrastanie.
  • Piecz chleb z quinoa przez 15 minut na 250ºC (cały czas termoobieg), a potem zmniejsz do 200ºC i piecz jeszcze przez 20- 25 minut.
  • Wyjmij i ostudź na drucianej podstawce.

pyszny chleb z quinoa

chleb upieczony na biga
World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

 

 

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *