Ciasteczka z musli dietetyczne

Ciasteczka z musli dietetyczne, a moje dziecko nawet wzięło sobie parę do szkoły. No cóż wszystkie warunki spełnione. Ciastka bez dodatku rafinowanego cukru, więc idealne na drugie śniadanie do szkoły. Proste ciasteczka z musli, do których zrobienia można wykorzystać pełnoziarniste musli z suszonymi owocami, a nawet warzywami. Ostatnio wpadła mi w ręce paczka musli  z buraczkami. O bardzo lubię takie zdrowe mieszanki, a ciasteczka z musli to po prostu hit tygodnia. Lekko słodkie i pożywne.

ciasteczka z musliCiasteczka z musli

Składniki:

na 16 ciasteczek

200 ml tahini lub dowolnego orzechowego masła

6 łyżek miodu, więcej jeśli wolicie ciastka bardziej słodkie

½ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

1 duże jajko

350 g musli

3 łyżki mąki grahamki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki włoskich orzechów

3 łyżki goji jagód

ciastka dietetyczneNastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Wymieszaj tahini z miodem i jajkiem. Dodaj suche składniki i jeszcze raz wymieszaj. Ciasto jest klejące. Formuj okrągłe płaskie ciastka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do formowania ciasteczek użyłam metalowej obręczy o średnicy 7 cm. Wsuń blaszkę do piekarnika i piecz ciasteczka prze 8 – 10 minut. Wyjmij na metalową kratkę i ostudź.

 

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *