Ciasteczka z musli dietetyczne, a moje dziecko nawet wzięło sobie parę do szkoły. No cóż wszystkie warunki spełnione. Ciastka bez dodatku rafinowanego cukru, więc idealne na drugie śniadanie do szkoły. Proste ciasteczka z musli, do których zrobienia można wykorzystać pełnoziarniste musli z suszonymi owocami, a nawet warzywami. Ostatnio wpadła mi w ręce paczka musli z buraczkami. O bardzo lubię takie zdrowe mieszanki, a ciasteczka z musli to po prostu hit tygodnia. Lekko słodkie i pożywne.
Ciasteczka z musli
Składniki:
na 16 ciasteczek
200 ml tahini lub dowolnego orzechowego masła
6 łyżek miodu, więcej jeśli wolicie ciastka bardziej słodkie
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
1 duże jajko
350 g musli
3 łyżki mąki grahamki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki włoskich orzechów
3 łyżki goji jagód
Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Wymieszaj tahini z miodem i jajkiem. Dodaj suche składniki i jeszcze raz wymieszaj. Ciasto jest klejące. Formuj okrągłe płaskie ciastka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do formowania ciasteczek użyłam metalowej obręczy o średnicy 7 cm. Wsuń blaszkę do piekarnika i piecz ciasteczka prze 8 – 10 minut. Wyjmij na metalową kratkę i ostudź.
2 komentarze
Jedna z lepszych zdrowych przekąsek :)
Japp!