Czarny makaron z łososiem

Zapraszam na niedzielny obiad, czarny makaron z łososiem. Uwielbiam kolorowe dania! Przyznacie, że temu barw nie brakuje. Czarny makaron pasuje świetnie do ryb i owoców morza. Z łososiem zrobiłam go pierwszy raz. Gorący makaron wymieszałam lekko z pastą z awokado. Łososia ugrillowałam. Szybkie danie pełne smaków.

czarny makaron

Czarny makaron

Składniki:

Łosoś z grilla

600 g odfiletowanego łososia ze skórą

sok z połowy cytryny

½ łyżeczki chili płatków

½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo mielonego

½ łyżeczki przyprawy do grillowania ryb

1 łyżka oliwy

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

250 g czarnego makaronu

porcja  pasty z awokado, tutaj przepis

1 łyżka natki pietruszki do posypania


czarny makaron

Ułóż łososia  w formie, skórką do dołu. Wymieszaj przyprawy i natrzyj nimi rybę. Dopraw solą. Skrop sokiem z cytryny i oliwą. Odstaw na 30 minut do zamarynowania. Nastaw piekarnik na funkcję grillową na 250ºC. Wstaw naczynie z rybą do nagrzanego piekarnika i grilluj przez 25 minut. W między czasie przygotuj pastę z awokado, kliknij w przepis.

Zagotuj wodę z solą i włóż makaron. Ugotuj makaron al dente i odcedź. Wyłóż na półmisek i wymieszaj lekko z pastą. Rozłóż makaron na talerzach, a na wierzchu ułóż porcję łososia. Posyp pokrojoną natką pietruszki.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *