Grillowana karkówka z glazurą

No wreszcie pogoda na grilla! Mój balkon jeszcze nie przygotowany na posiadówki, ale nowy elektryczny grill już stoi na swoim miejscu. Wczoraj go rozdziewiczyłam i ugrillowałam karkówkę w całości. Poszłam trochę na skróty. Taki kawałek karkówki ugrillować na otwartym grillu to zajmuje trochę czasu, więc podpiekłam karkówkę w piekarniku.

Dzisiaj proponuję tradycyjne dodatki do grilla w postaci pieczonych warzyw, brązowego sosu i marynowanych buraczków.

karkowka z grazulą

Karkówka grillowana z glazurą

Składniki:

na 4-5 porcji

800 g karkówki bez kości i w całości

sól i pieprz  do smaku

4 łyżki BBQ sosu 

Dodatki

½ kg ziemniaków

2 marchewki

3 pasternaki

200 g pieczarek

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka tymianku, u mnie świeżo uschnięty

2 łyżki oliwy

sól i pieprz do smaku

Brązowy sos

sos powstały z pieczenia karkówki w piekarniku

½ cebuli

1 ząbek czosnku

1 łyżka świeżego tymianku

1 łyżka soi

150 ml słodkiej śmietany

sól i pieprz do smaku

karkowka z grillaKarkówkę natrzyj solą i pieprzem na noc. Nastaw piekarnik na 150ºC na grilla, podłącz termometr i ustaw temperaturę mięsa na 70ºC. Na dnie piekarnika ustaw naczynie z wodą, około 250 ml. Połóż karkówkę na ruszcie, wbij termometr w najgrubszym miejscu i grilluj mięso tak długo aż osiągnie ono 70 stopni. Przełóż karkówkę na rozgrzany grill, posmaruj BBQ sosem i grilluj  przez 15 minut, odwracając co jakiś czas i smarując sosem. Karkówka powinna być różowa w środku, a z wierzchu lekko przypieczona.

Warzywa obierz ze skórki i pokrój. Wymieszaj z solą, pieprzem, tymiankiem i oliwą i upiecz w piekarniku. Przyrządź sos. Zeszklij cebulkę i zalej sosem wytopionym z mięsa dodaj czosnek, tymianek, soję i zagotuj. Zmiksuj sos i zapraw śmietaną. Przypraw solą i pieprzem i doprowadź do wrzenia. Podaj sos do karkówki pokrojonej w plastry.

3 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *