Grillowane awokado z halloumi

Próbowaliście kiedyś grillować awokado? Ja Tak! Hamburgery z grillowanym łososiem i awokado okazały się pysznym daniem. Postanowiłam więc wybróbować grillowane awokado z halloumi. Halloumi to mój ulubiony ser solankowy, który również świetnie nadaje się do grillowania. Faktem jest, że ten ser dopiero po termicznej obróbce nabiera smaku. Razem z awokado tworzą niezłe duo. Przysłowiową kropką nad i w tym daniu jest słodko kwaśny sos, który je orzeźwia. Grillowane awokado świetnie się z nim komponuje. Pyszne danie na kolację lub lekki lunch. Kolorowe i pożywne!

grillowane awokado

Grillowane awokado

Składniki:

na 2 porcje

2 awokado

125 g halloumi

1 brokuł

100 g baby szpinaku

3 dymki

garść kiełków

Sos słodko kwaśny

2 łyżki musztardy gruboziarnistej ostrej

1 łyżeczka chili płatków

szczypta czarnego pieprzu, grubo mielonego

2 łyżki świeżego tymianku

1 mała czerwona cebula

50 ml oliwy

2 łyżki soku z cytryny + otarta skórka z 1 cytryny

1 łyżka syropu klonowego

awokado
Z podanych składników przygotuj sos. Pokrój cebulę w drobną kostkę, posiekaj tymianek. Dodaj przyprawy, musztardę, sok i otartą skórkę z cytryny oraz klonowy syrop. Wymieszaj. Następnie wlej oliwę cienkim strumieniem energicznie mieszając sos. Podziel brokuły na różyczki. Duże kawałki przekrój na pół. Pokrój halloumi na plastry. Wymieszaj halloumi z sosem i grilluj po obu stronach. Zblanszuj brokuły w lekko osolonej wodzie. Odlej na durszlaku i natychmiast opłukaj zimną wodą. Wymieszaj brokuły z sosem i rzuć na grilla. Przekrój awokado na pół i usuń pestkę. Zachowaj łupinę. Skrop sokiem z cytryny, posól i posyp chili i pieprzem. Grilluj awokado miąższem do dołu, około 1 minuty. Opłucz i osusz szpinak. Pokrój dymkę. Ułóż szpinak na talerzu. Posyp kiełkami. na wierzchu połóż po dwie połówki awokado. Napełnij kawałkami halloumi i brokułami. Skrop resztą sosu.

przepis_awokado

Polecam grillowane awokado na ciepło z dodatkiem świeżych warzyw jak szpinaku, dymki  i kiełków sałaty.

 

 

 

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *