Jogurtowiec z leśnymi owocami

Jogurtowiec z leśnymi owocami to pyszny deser bez pieczenia. Wystarczą pokruszone ciastka na spód, spora porcja greckiego jogurtu, galaretka i owoce. Jogurtowiec to orzeźwiające ciasto przypominające sernik na zimno. Często zamiast jogurtu używam zwykłego twarogu jak np. w tym przepisie na tort serowy. Jeśli już się zdecyduję przygotować jogurtowiec to zawsze używam gęstego jogurtu. Robię również domową galaretkę owocową. Jogurtowiec to smaczny deser! Polecam!

jogurtowiec

Jogurtowiec

Składniki:

2 ciasta o średnicy 20 cm

Masa jogurtowa

800 g greckiego jogurtu

5 łyżeczek żelatyny w proszku

50 ml wody

100 ml śmietanki lub mleka

80 g cukru

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

2 łyżki soku z cytryny

Spód ciasteczkowy

150 g czekoladowych ciastek

100 g rozpuszczonego masła

Galaretka owocowa

400 g mieszanych owoców, u mnie jagody, maliny, porzeczki

2  łyżeczki żelatyny

2 łyżki wody

4 łyżki cukru

3 łyżki pistacji, grubo pokrojonych

jogurtowiec przepisPokrusz ciastka i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Wylep masą spody foremek, przykryte papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki. W między czasie przygotuj masę jogurtową. Zalej żelatynę wodą i odstaw do napęcznienia na 15 minut. Zagotuj śmietankę lub mleko z cukrem. Zestaw z ognia i dodaj napęczniałą żelatynę. Mieszaj aż żelatyna się rozpuści, a następnie ostudź. Zmiksuj jogurt z wanilią i sokiem z cytryny. Miksuj dalej wlewając mieszankę żelatyny ze śmietanką. Rozdziel masę na słodzone spody, przykryj folią i wstaw do lodówki.

Przygotuj galaretkę. Namocz żelatynę w wodzie. 300 g owoców zagotuj z cukrem, a następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę. Ostudź galaretką i kiedy zacznie krzepnąć dodaj resztę owoców i wylej galaretkę na ciasto. Wstaw do lodówki. Galaretka jest jedynie lekko ścięta. Całość posyp pistacjami.

mini serniczki

5 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *