Krajanka dyniowo czekoladowa i przepis miesiąca

Piękną jesień mamy w tym roku. Co prawda już się robi dosyć szybko ciemno ale w ciągu dnia cieszymy się słoneczną pogodą, którą warto wykorzystać na piknik czy długie spacery.  Dzisiaj chcę Wam zaproponować ciasto w kolorach jesieni, czyli ciasto dyniowo czekoladowe, które świetnie pasuje do popołudniowej kawy. Uwielbiam wypieki z dynią jak tarta z dynią, babka czekoladowo dyniowa czy dyniowe oponki.

Dynia, prawie zawsze używam dynię piżmową o lekkim orzechowym smaku, który nabiera barwy w połączeniu z przyprawami takimi jak cynamon, imbir czy kardamon. Ciasto z dynią jest bardzo wilgotne, głęboko pomarańczowe i nie muszę chyba dodawać, że bardzo dobre. Ciasto dyniowe typu krajanka przełożone czekoladową masą, bo jak wiecie moje dzieciaczki przepadają za czekoladą.

ciasto dyniowe

Tym przepisem pragnę rozpocząć przepis miesiąca, którego tematem jak się domyślacie jest dynia. Czekam na Wasze wypieki, desery i potrawy, na słodko i wytrawnie. Dynia króluje do końca października.

Krajanka dyniowo czekoladowa

Składniki:

Foremka prostokątna 18 cm x 25 cm

  • 220 g pszennej mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ¼ utartej gałki muszkatałowej
  • ¼ łyżeczki imbiru w proszku
  • 250 g cukru
  • 150 ml oleju
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 300 ml musu z pieczonej dyni
  • 3 jajka

przepis miesiąca dynia

Zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj po kolei olej, dyniowy mus i zmiksuj do połączenia. Wymieszaj suche składniki i dodaj do masy. Wymieszaj. Wyłóż formę pergaminem i wylej masę. Wygładź powierzchnię ciasta i piecz w nagrzanym piekarniku na 175ºC termoobieg (bez termoobiegu 15 stopni więcej) przez 35 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź.

Krem czekoladowy

  • 250 ml śmietanki, u mnie 36%
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady + 50 g do posypania

Czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem kakao. Śmietankę ubij. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Wymieszaj ubitą śmietanę z ostudzoną czekoladą. Przekrój ostudzone ciasto na pół i rozsmaruj połowę kremu. Przykryj drugim plackiem i posmaruj resztą czekoladowego kremu. Wierzch ciasta posyp startą czekoladą.

 

33 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *