Pesto bucatini z makrelą i pomidorami

Zbliża się międzynarodowy dzień makaronu. Makaron na obiad bardzo często u nas gości. Proponuję pesto bucatini z wędzoną makrelą i pomidorami. Jest to najprostsze danie z makaronu. Co prawda ryby sama nie wędziłam, ale zapewniam Was, że pesto jest domowe. Pesto bucatini to trochę grubszy makaron z dziurką w środku. Jest świetny, bo idealnie wsiąka sosy nawet pesto. Pesto zmiksowałam z jarmużu i pietruszki. Świetnie pasuje do wędzonej ryby. To danie często przygotowuję na kolację. Mój S. bardzo je lubi…Ja zresztą też choć ze zdecydowanie mniejszą porcją makaronu.

pesto bucatini

Oczywiście można swobodnie użyć innego makaronu. Notorycznie kupuję różnokolorowe i przeróżnego kształtu makarony. Są to też makarony z mąki durum lub gryczanej. Świetnie smakują makarony z fasoli lub soi. Podobnie jak makaron gryczany są bezglutenowe. Makaron to wdzięczny produkt do jedzenia ale i do fotografowania, nie sądzicie?

pesto bucatini_makrela

Pesto bucatini z makrelą

Składniki:

na 2 porcje

150 g bucatini lub innego makaronu, waga sucha

4 łyżki pesto

1 mała makrela, wędzona w całości

250 g pomidorów koktajlowych

2 łyżki rozdrobnionego parmezanu

Pesto

50 g jarmużu

pęczek pietruszki

2 łyżki utartego parmezanu

3 łyżki prażonych migdałów

100 ml oliwy z oliwek

sól do smaku

makaron_obiad

Pomidory  upiecz w piekarniku. Zrób to przed samym podaniem, bo szybko tracą kształt po wyjęciu z piekarnika…Wszystkie składniki na pesto zmiksuj. Jeśli pesto jest bardzo gęste dodaj więcej oliwy lub zimnej wody. Ugotuj bucatini al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź z wody i włóż z powrotem do garnka. Dodaj pesto do gorącego  makaronu i dokładnie wymieszaj. Nałóż makaron na talerze. Na wierzchu ułóż porcje makreli i pieczone pomidory. Całość posyp parmezanem.

22 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *