Taco kolacja na szybko

U nas dzisiaj taco kolacja. Najprostsza i najsmaczniejsza kolacja, taco w formie zapiekanki. mielonego mięsa doprawiona rzymskim kminem, chili, kolendrą i pomidorowym przecierem. Gorące mięso ułożone na półmisku, posypane kukurydzianymi nacho i żółtym serem. Chwila w piekarniku, lekko roztopiony ser, piekąca chili…Taco kolacja gotowa!

taco kolacjaTaco kolacja

Składniki:

4 porcje

½ kg mielonego mięsa

1 cebula

3 ząbki czosnku

po łyżeczce nasion rzymskiego kminu i kolendry

½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

½ łyżeczki czarnego pieprzu

½ łyżeczki oregano

3 łyżki pomidorowego przecieru

1 łyżka oleju do smażenia

50 g utartego żółtego sera

1 czerwone chili

2 łyżki posiekanej kolendry

50 ml wody

sól do smaku

mała paczka kukurydzianych nacho

Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Zeszklij na oliwie. Dodaj mięso i przecier. Uprażone nasiona zgnieć w moździerzu i dodaj do mięsa z resztą przypraw i wodą. Smaż przez 5 minut. Rozgrzej piekarnik. Przełóż mięso na półmisek, obłóż nacho i posyp serem. Wstaw do nagrzanego ale wyłączonego piekarnika. Po 5 minutach lekko rozpuszczony ser będzie ciągnący. Posyp danie świeżo pokrojoną chili i kolendrą. Jako dodatek podaj jogurt doprawiony sokiem z limonki, miodem i świeżą kolendrą.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *