U nas dzisiaj taco kolacja. Najprostsza i najsmaczniejsza kolacja, taco w formie zapiekanki. mielonego mięsa doprawiona rzymskim kminem, chili, kolendrą i pomidorowym przecierem. Gorące mięso ułożone na półmisku, posypane kukurydzianymi nacho i żółtym serem. Chwila w piekarniku, lekko roztopiony ser, piekąca chili…Taco kolacja gotowa!
Taco kolacja
Składniki:
4 porcje
½ kg mielonego mięsa
1 cebula
3 ząbki czosnku
po łyżeczce nasion rzymskiego kminu i kolendry
½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
½ łyżeczki czarnego pieprzu
½ łyżeczki oregano
3 łyżki pomidorowego przecieru
1 łyżka oleju do smażenia
50 g utartego żółtego sera
1 czerwone chili
2 łyżki posiekanej kolendry
50 ml wody
sól do smaku
mała paczka kukurydzianych nacho
Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Zeszklij na oliwie. Dodaj mięso i przecier. Uprażone nasiona zgnieć w moździerzu i dodaj do mięsa z resztą przypraw i wodą. Smaż przez 5 minut. Rozgrzej piekarnik. Przełóż mięso na półmisek, obłóż nacho i posyp serem. Wstaw do nagrzanego ale wyłączonego piekarnika. Po 5 minutach lekko rozpuszczony ser będzie ciągnący. Posyp danie świeżo pokrojoną chili i kolendrą. Jako dodatek podaj jogurt doprawiony sokiem z limonki, miodem i świeżą kolendrą.