Tarta hamburgerowa

…nie, nie żartuję! Tarta hamburgerowa naprawdę smakuje jak przyzwoity hamburger. Cała tajemnica leży w smaku. Sos grillowy, sos worcestershire, ketchup i francuska musztarda wymieszane z mieloną wołowiną to dzisiejsze nadzienie do mojej wytrawnej tarty, która pachnie i smakuje jak hamburger. Moje dzieci były zachwycone!

Bardzo lubię tartę nadzianą mielonym mięsem. Tarta hamburgerowa trochę ją przypomina, ale w smaku jest zupełnie inna…

tarta hamburgerowa

Tarta hamburgerowa

Składniki:

spód do tarty / okrągła forma o średnicy 26 cm

  • 180 g mąki
  • 130 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki zimnej wody
  • ½ łyżeczki soli

Nadzienie do tarty

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 120 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka francuskiej musztardy
  • 3 łyżki grillowego sosu, u mnie amerykański sos barbecue BBQ
  • 2 łyżeczki sosu worcestershire
  • 1 łyżka oleju
  • 250 g sera cheddar, utartego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka

Wykonanie:

  • Z podanych składników zarób ciasto. Zagniataj tylko do połączenia składników. Owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na okrągły placek , który wypełni okrągłą formę o średnicy 26 cm. Podeprzyj i przykryj brzegi spodu aluminiową folią. Podpiecz spód w piekarniku nagrzanym na 180ºC (termoobieg) przez około 10 minut.
  • W między czasie przygotuj nadzienie. Pokrój cebulę i czosnek w kostkę i podsmaż na oleju wraz z wołowiną. Na osobnej patelni usmaż pokrojony w kostkę boczek. Dodaj do cebuli i wołowiny. Następnie dodaj szczypiorek, oba sosy, ketchup, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj.
  • Zdejmij paski folii i wyłóż nadzienie na spód. Utrzyj cheddar, wymieszaj z jajkiem i mlekiem i przykryj nim nadzienie. Piecz tartę w 160ºC (termoobieg) przez około 25 minut.

tarta wytrawna przepis

12 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *