Ulubiony przepis – łosoś po azjatycku

Łosoś po azjatycku… mój ulubiony przepis. Nie ma nic lepszego niż porcja smacznego łososia. Ten przepis zmieni Wasze życie! Polany sosem klonowym, pachnący limonką i zaostrzony chii wspaniały pieczony łosoś po azjatycku, podany ze szpinakiem i białym ryżem. Posypany czarnym sezamem.

Łosoś to moja ulubiona ryba. Smaczna i zdrowa. Pełna kwasów tłuszczowych i witamin, bogata w białko. Zawiera wszystko co jest potrzebne do prawidłowego funkcjonowania serca i mózgu, a nawet lewicowej macicy. Mój ulubiony przepis na łososia i ulubiony przepis na szpinak!  To danie nie wymaga nie wiadomo jakich kulinarnych umiejętności. Wystarczy zastosować się do przepisu aby je stworzyć. Przyrządzam łososia po azjatycku przynajmniej 1 raz w tygodniu. Stosuję zawsze mój ulubiony przepis. Łosoś po azjatycku to wspaniałe danie i samo zdrowie.

ulubiony przepis

Łosoś – ulubiony przepis

Składniki

4-6 porcji

800 g fileta z łososia

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki chili w proszku

6 łyżek klonowego syropu

6 łyżek jasnej soi

sok  2 limonek

1½ łyżeczki ziemniaczanej mąki

500 g mrożonego szpinaku

2 łyżeczki czosnku, przeciśniętego przez praskę

1 łyżka masła

½ łyżeczki suszonych płatków chili

2 łyżki czarnego sezamu

Dodatki

biały ugotowany ryż

losos_przepisNastaw piekarnik na 275ºC. Osusz rybę, posól i dopraw chili. Ułóż filety w żaroodpornym naczyniu skórką do dna. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz łososia przez 12 minut. Ryba powinna być w środku błyszcząca. W między czasie ugotuj sos. Roztop masło. Dodaj czosnek i płatki chili. Zeszklij delikatnie, a następnie dodaj soję, syrop klonowy i sok z limonki. Zachowaj łyżkę soku z limonki i rozpuść w nim ziemniaczaną mąkę. Dodaj do sosu mieszając aż do jego  zagęszczenia.  Usmaż szpinak na łyżce masła i dopraw solą. Wymieszaj. Przygotuj głębokie miseczki i napełnij je ryżem. Na wierzchu rozprowadź szpinak. Na wierzchu ułóż porcje łososia. Polej rybę sosem i posyp sezamem.

losos_po_azjatycku

Smacznego!

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *