Ziemniaki faszerowane zapiekane

Lubię ziemniaki, ale takie wymyślne, a już ziemniaki faszerowane zapiekane to tradycyjne danie w mojej kuchni. Ziemniaki zapiekane robię na różne sposoby, dzisiaj z brokułami i żółtym serem.  Udało mi się kupić bardzo duże okazy, im większe tym lepiej.

ziemniaki zapiekane

Ziemniaki kroję najpierw wzdłuż na pół, solę i piekę w piekarniku do miękkości. Upieczone ziemniaki wydrążyłam częściowo. Miąż wykorzystałam do nadzienia, którym wypełniłam ziemniaki. Proste danie i bardzo smaczne pasujące jako przystawka do grilla czy innego mięsa.

Przepis na ziemniaki faszerowane zapiekane

Składniki:

  • 10 dużych ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek żółtego sera, startego około 150 ml
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 1 brokuł
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie:

  • Ziemniaki umyj, osusz i podziel wzdłuż na pół. Posól, polej oliwą i upiecz do miękkości w piekarniku na 160ºC termoobieg przez 40 minut. Gotowe ziemniaki wydrąż częściowo. Miąż  włóż do pojemnej miski.
  • Podziel brokuł i zblanszuj przez 5 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedź i dodaj do ziemniaków.
  • Cebulę i czosnek obierz i posiekaj, podsmaż na oliwie lekko bez zrumienienia. Dodaj do ziemniaków wraz ze startym serem , dopraw solą, pieprzem i tymiankiem i wszystko delikatnie zamieszaj. Tak przygotowanym nadzieniem napełnij wydrążone ziemniaki i zapiecz w piekarniku na 200ºC przez około 15 minut.
  • Podawaj na ciepło jako dodatek do mięsa lub grilla.

ziemniaki faszerowane zapiekane

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *