Zupa cukiniowa z żytnimi grzankami

Zupa cukiniowa z żytnimi grzankami…ble…Nie u nas nie ma ble na zupę, bo wszyscy je lubimy. Wymyślam co i rusz nowe przepisy na zupy, co by się nam nie znudziły, choć prawdopodobieństwo jest małe. Zupa cukiniowa to również kolejny sposób na wykorzystanie cukinii. Uwielbiam zupy z grzankami. Kto powiedział, że grzanki muszą być z pszennego pieczywa? Ja lubię grzanki żytniego chleba. Idealne do cukiniowej zupy.

zupa cukiniowa z grzankami

Zupa cukiniowa to typowa warzywna z tym, że tutaj głównym składnikiem jest zielona cukinia. Cukinię można zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Przyprawiłam zupę curry w proszku i sokiem z cytryny. Zupa jest niezwykle smaczna i delikatna w smaku.

Zupa cukiniowa

Składniki:

na 4-6 porcji

2 zielone cukinie, ok. 400 g

2 marchewki, u mnie bordowa i pomara‘czowa

1 czosnek solo

1 mały por

1 ½ l bulionu z kurczaka

sól i czarny pieprz do smaku

1 łyżeczka curry w proszku

1 łyżka soku z cytryny

250 ml creme fraiche lub kwaśnej śmietany

1 łyżka natki pietruszki, posiekanej

2 kromki żytniego chleba

1 łyżka oliwy czosnkowej

zupy przepisy

Zagotuj bulion. Obierz marchewkę i z cukinią zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pokrój por na krążki, przeciśnij czosnek przez praskę. Dodaj warzywa do bulionu, dopraw zupę solą, pieprzem i curry. Gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj pokrojoną natkę pietruszki i creme fraiche. Ewentualnie dopraw solą. Zagotuj zupę i zestaw z kuchni. Pokrój kromki chleba ze skórką w kostkę. Zrumień na suchej patelni, po czym dodaj czosnkową oliwę i praż jeszcze przez 30 sekund. Wlej zupę do miseczek i posyp grzankami tuż przez podaniem. Smacznego!

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *