Na śniadanie! Pyszne maślane bułeczki z suszonymi i świeżymi morelami oraz kokosem. Kupiłam ostatnio kokosowe chipsy, ekologiczne och raw i muszę przyznać, że tak pysznych chipsów dawno nie jadłam. Kokosowe chipsy w pełni naturalnie słodkie, do tego kokosowy cukier palmowy…tak, tak te słodkie bułeczki obudzą każdego.
Maślane bułeczki z morelami i kokosem
Składniki:
na 24 bułeczki
700 g pszennej mąki ± 2 łyżki
25 g drożdży
90 g kokosowego cukru palmowego lub trzcinowego
350 ml podgrzanego do 37ºC mleka
100 g masła, rozpuszczonego
szczypta soli
12 ususzonych moreli, pokrojonych w kostkę
rozmącone jajko do posmarowania
Nadzienie
10 świeżych moreli, pokrojonych w paski
80 g masła, miękkiego
50 g kokosowych chipsów lub wiórków
50 cukru
2 łyżki cukru pudru do posypania
Rozpuść drożdże i cukier w mleku. Dodaj mąkę i zagnieć luźne ciasto. Pokrój suszone morele w kostkę i dodaj do drożdżowego ciasta.Wyrabiaj ciasto przez 10 minut w robocie, a następnie pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. Wyłóż ciasto na stolnicę i złóż kilka razy. Przykryj i pozostaw na 10 minut po czym rozwałkuj na prostokąt o bokach 25 cm x 35 cm. Miękkie masło utrzyj z cukrem i rozsmaruj na cieście. Świeże morele pokrój w paski i ułóż na cieście. Całość posyp pokruszonymi kokosowymi chipsami lub kokosowymi wiórkami. Zwiń ciasto ciasno w rulon i pokrój pod skosem na kawałki. Ułóż bułeczki na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia, dosyć blisko siebie, tak aby się zrosły podczas pieczenia. Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp resztą kokosowych chipsów. Pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Piecz bułeczki w nagrzanym piekarniku na 200ºC (u mnie termoobieg) przez około 15 minut. Upieczone i przstudzone bułeczki posyp cukrem pudrem.
1 Komentarz
bułeczki sa rewelacyjne