Nadziewane crepes to naleśniki. Dawno, dawno nie smażyłam naleśników, nie mówiąc już o nadziewanych naleśnikach. Dlatego dzisiaj przygotowałam rodzince smaczny obiad, nadziewane crepes alias naleśniki.
Przyznam, że częściej przyrządzam naleśniki na słodko niż na słono. Muszę to nadrobić zwłaszcza po dzisiejszym obiedzie. Do naleśników przygotowałam sos z mielonego mięsa z dodatkiem kapusty, pieczarek i curry. To całkiem smaczny sos, idealny do nadziania naleśników.
Nadziewane naleśniki najczęściej przyrządzam jako krokiety. Dzisiaj zapiekłam je z mozzarella. Wyszły naprawdę pyszne. Nadziewane crepes…Ponoć crepes różnią się od naleśników. Są to cienkie naleśniki i dosyć zrumienione. Sama nie wiem. Zawsze takie przyrządzam
Nadziewane crepes
4 porcje
Składniki:
Ciasto na naleśniki
150 g pszennej mąki
400 ml mleka
2 jajka
1 łyżeczka soli
masło do smażenia
Nadzienie
1 czerwona cebula
300 g białej kapusty
200 g pieczarek
2 marchewki
1 czosnek solo
400 g mielonego mięsa
1 łyżeczka curry
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
100 ml przecieru pomidorowego
2 łyżki masła
50 ml wody
100 g mozzarella
W misce wymieszaj jajka z mąką, solą i częścią mleka. Dodaj resztę mleka i zmiksuj krótko. Usmaż 8 naleśników. Przygotuj sos. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż w wysokiej temperaturze, aż pieczarki odparują nadmiar wody. Przełóż do pieczarki do rondla. Na tej samej patelni usmaż kapustę i marchewkę. Kapusta powinna być lekko zrumieniona. Dodaj do pieczarek. Na koniec zrumień mięso z przyprawami i pomidorowym przecierem. Dodaj do reszty składników. Wymieszaj sos, dopraw ewentualnie solą i dodatkowo pieprzem. Nałóż porcję sosu na każdy naleśnik. Zwiń w rulon i ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem. Posyp utartą mozzarella i zapiecz w piekarniku nagrzanym na 200ºC przez około 10 – 15 minut. Podawaj nadziewane naleśniki na gorąco posypane natką pietruszki i z zieloną sałatą, u mnie młody jarmuż. Smacznego!
4 komentarze
mam tak samo jak Ty zazwyczaj robię na słodko. Pysznie te wyglądają
Uwielbiam wszystko, co jest z mielonym mięsem :)
Mówiąc szczerze też lubię wszystko z mielonym
Średni przepis ;) farszu wyszło mega dużo jak na 8 naleśników. Na dodatek dosyć suche trzeba zrobić sos. Jest smaczne, ale chyba nie zrobię drugi raz