Gemelli z salsiccia i parmezanem

Uwielbiam gemelli z salsiccia. Gemelli to rodzaj włoskiego makaronu, dwie wstążki skręcone w spiralkę. Wybrałam ekologiczny makaron z mąki durum. Takie makarony mają wyraźny żółty kolor i moim zdaniem smakują lepiej. Gemelli z salsiccia oczywiście przyrządziłam w sosie pomidorowym, bogatym w świeże zioła jak bazylia i oregano. Na moim balkonie już sezon na zioła. W czasie lata używam praktycznie cały czas świeże oregano. Obcinam je co dwa tygodnie i cały czas odrasta. Nie chcę dopuścić do zakwitnięcia. Makaron z sosem pomidorowym nie może obyć się bez oregano i bazylii.

gemelli z salsiccia

Właściwie kupiłam salsiccia na grilla ale dzisiaj jest tak gorąco, że po prostu nie chciało mi się grillować na słoncu. Żadna szkoda, bo gemelli z salsiccia smakuje równie wybornie. Oczywiście możecie wybrać inny makaron. Ja dostaję szału jak staję przed półką z makaronami. Podobają mi się ich kształty, choć smakują tak samo. Za to można wymyśleć nową nazwę na makaron z sosem jak ta gemelli z salsiccia.

Gemelli  z salsiccia

Składniki:

250 g gemelli

600 g surowej salsiccia

3 świeże pomidory

1 żółte chili

250 ml zmiksowanych pomidorów z puszki

100 ml czerwonego wina

1 cebula

2 ząbki czosnku

8 suszonych pomidorów w oleju

1 łyżka oliwy

garść świeżej bazylii

2 łyżki świeżego oregano

3 lyżki startego parmezanu

makaron-salsiccia

Pokrój cebulę, chili i czosnek w kostkę. Zeszklij na rozgrzanej oliwie. Zdejmij flak z kiełbasy i pokrój ją na plasterki. Dodaj kiełbasę do warzyw i smaż aż się zrumieni. Wlej wino i smaż aż wino wyparuje. Pokrój zioła, świeże pomidory w kostkę i dodaj do reszty składników.  Na koniec wlej pomidory, dopraw solą, pieprzem i białym pieprzem. Gotuj przez 20 minut. W tym samym czasie ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Zamiast gemelli możesz wybrać inny krótki makaron. Dodaj odcedzony makaron do sosu i wymieszaj. Wyłóż na półmisek i posyp parmezanem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *