Hinduski deser z manny halwa

Co powiecie na hinduski deser z kaszki mannej? Moja pakistańska przyjaciółka nie tylko dobrze gotuje, ale również umie zaskoczyć nietypowym deserem jak dla nas Europejczyków. Do takich deserów na pewno należy halwa.

hinduski deser halwa

Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu. Zawiera moją ulubioną przyprawę szafran jak również rodzynki i laskowe orzechy. Deser jest bardzo słodki, no ale który deser nie jest!

Zaletą tego deseru jest to, że można go zjeść zarówno na ciepło jak i zimno. Mówiąc szczerze obydwie wersje były równie smakowite. Istnieje mnóstwo odmian tego deseru, ale moja jest trochę bardziej light, bo musiałam zmniejszyć ilość masła i cukru żeby uspokoić moje sumienie. Sądzę, ze deser nie ucierpiał na jakości z tego powodu.

Przepis na hinduski deser halwa

Składniki:

  • 100 ml wody
  • 200 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 15 nitek szafranu lub szczypta zmielonego
  • 50 g rodzynek, zielonych lub żółtych
  • 20 g orzechów laskowych
  • ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 50 g masła
  • 100 g kaszki mannej

Wykonanie:

  • Zagotuj wodę z mlekiem, szafranem, gałką muszkatołową i cukrem. Dodaj rodzynki i gotuj jeszcze dwie minuty.
  • Upraż orzechy i posiekaj.
  • Rozpuść masło i dodaj kaszkę. Smaż przez 10-15 minut mieszając cały czas. Manna musi się zrumienić, a potem zacznie tez się oddzielać od masła. To znak, ze kaszkę można dodać do ugotowanego mleka.
  • Gotuj halwa dopóki deser nie zacznie gęstnięć.
  • Gotową halwa można jeść na ciepło lub zimno i posypaną orzechami.

desery bez pieczenia

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *