Konkurs z Miody Polskie

Lubicie miód, taki prawdziwy, pachnący naprawdę miodowy?! Ja i moja rodzina uwielbiamy miód. Miód używamy do herbaty, na kanapki, do wypieków czy dań obiadowych. Ostatnio rozpoczęłam współpracę z Miody Polskie i wierzcie mi miody, które otrzymałam do przetestowania nie stoją tylko w szafce, lecz są cały czas w użyciu. Macie ochotę na taki prawdziwy miód z polskich pasiek to zapraszam na konkurs, którego sponsorem  są właśnie Miody Polskie. Tematem konkursu jest potrawa lub wypiek z miodem, a zwycięzca konkursu otrzyma w prezencie sześciopak miodów Miody Polskie. Ale to jeszcze nie wszystko! Sponsor pragnie dodatkowo wyróżnić jeden z przepisów. Konkurs trwa od dzisiaj czyli 13 grudnia do 18 grudnia. Poniżej znajduje się regulamin konkursu:

miód na śniadanieRegulamin Konkursu
1. Organizatorem konkursu jest Blog codojedzenia.pl.
2. Partnerem konkursu i fundatorem nagród jest właściciel marki „Miody Polskie”.
3. Konkurs organizowany jest na obszarze Polski w dniach od 13.12.2014 r. od godz. 07.00 do 18.12.2014 r. do godz. 24.00.
4. Konkurs skierowany jest do Czytelników bloga codojedzenia.pl.
5. Uczestnikami konkursu mogą być osoby, które posiadają adres korespondencyjny na terenie Polski.
6. Zadaniem Uczestników konkursu jest umieszczenie w komentarzu pod powyższym wpisem przepisu z miodem w roli głównej. Przepis powinien być kompletny, posiadać wszystkie składniki i opis przygotowania.
7. Osoby komentujące Anonimowo proszone są o podpisanie się w treści komentarza imieniem lub nickiem.
8. W konkursie nagrodzony zostanie jeden Uczestnik (Laureat Konkursu).
9. Laureatem Konkursu zostanie osoba, której Zgłoszenie zostanie ocenione jako najciekawsze.
10. Wyboru Laureata dokona powołana w tym celu Komisja Konkursowa (w składzie Małgorzata Haggu oraz Przedstawiciel Fundatora Nagród).
11. O wyborze Laureta nie decyduje kolejność zgłoszeń. Komisja Konkursowa kieruje się swobodnym uznaniem oraz bierze pod uwagę oryginalność zastosowania miodu w zaprezentowanym przepisie.
12. Nagrodą główną dla Laureta jest sześciopak miodów Miody Polskie.
13. Przepis Laureta Konkursu zostanie opublikowany na blogu codojedzenia.pl wraz ze zdjęciem zrobionym przez autorkę bloga codojedzenia.pl po wykonaniu przepisu oraz opatrzony informacją o autorze przepisu.
14. Komisja Konkursowa przyzna także wyróżnienie, które zostanie nagrodzone dwupakiem miodów Miody Polskie.
15. Informacja o wynikach konkursu zostanie opublikowana na stronie Bloga codojedzenia.pl oraz na stronie www.miody-polskie.pl najpóźniej 19 grudnia 2014 r.
16. Warunkiem otrzymania przesyłki z Nagrodą jest przesłanie na adres kontakt@miody-polskie.pl przez Laureata Konkursu oraz wyróżnionego Uczestnika danych kontaktowych do wysyłki (imię, nazwisko i adres zamieszkania wraz z numerem telefonu) w ciągu 3 dni roboczych od dnia opublikowania na blogu i stronie internetowej Miody Polskie informacji o wynikach.
17. Przesyłając dane teleadresowe Laureaci wyrażają zgodę na wykorzystanie podanych danych osobowych w celu wysyłki nagrody.

Dla zachęty przygotowałam dla Was bardzo łatwy przepis na kanapkę z miodem. Wszyscy, którzy odwiedzają mój blog wiedzą, że jestem pasjonatką pieczenia chleba. Ostatnio testuję nowy przepis na świąteczny chleb, który rośnie nocą, a rano się piecze. Taki właśnie próbny chleb upiekłam, z którego niebawem zrobiłam przepyszne kanapki z owczym serem, daktylami, winogronami, a całość posypałam uprażonymi orzechami i obficie polałam miodem wielokwiatowym z Miody Polskie. Pycha!

kanapka z miodemPrzepis na chleb, który rośnie nocą

Składniki:

Na 2 bochenki

400 g pszennego zakwasu
420 g wody
50 g oliwy z oliwek
650 g pszennej mąki chlebowej
150 g mąki orkiszowej, pełnoziarnistej
2 g świeżych drożdży
20 g soli morskiej

chleb na zakwasieNiewiele drożdży w tym wypieku, więc z powodzeniem można go nazwać chlebem na zakwasie. Z podanych  składników wyrób ciasto. Ja wyrabiałam za pomocą kuchennego asystenta przez 15 minut na średnich obrotach. Przykryj szczelnie folią i włóż do lodówki na noc. Wyjmij ciasto z lodówki i pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę. Po tym czasie złóż ciasto kilka razy i pozostaw do odpoczynku na 15 minut. Podziel ciasto na dwie równe porcje i z każdej uformuj zgrabny bochenek. Umieść bochenki w koszyku lub na blasze wyłożonej pergaminem, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia. Mój chleb wyrastał 3 godziny. Piecz chleb najpierw na 250ºC przez 15 minut (termoobieg), a potem zmniejsz temperaturę do 200ºC cały czas termoobieg i piecz jeszcze przez 30 minut. Na dnie piekarnika ustaw naczynie z wodą. Chleb będzie miał wtedy chrupiącą skórkę.

kanapka z miodem i owczym seremDo przyrządzenia tej kanapki potrzebujecie garść rukoli czy innej sałaty, owczego sera, daktyle wypestkowane, winogrona, prażone włoskie orzechy i mnóstwo miodu do polania. Słodycz miodu i owoców wspaniale komponuje się ze słonym owczym serem.

17 komentarzy

  • Polędwiczki w miodowo-czosnkowo-jogurtowej marynacie

    Polędwiczki to bardzo delikatne mięso, miła odskocznia od powszechniejszego fileta czy mięsa mielonego. Tutaj kluczową rolę odgrywa marynata. Nie pomyślałabym, że połączenie miód, czosnek i jogurt może być tak pyszne! Polędwiczki są miękkie, delikatne i aromatyczne. Wspaniale smakują z każdym dodatkiem. :-)

    400g polędwiczek wieprzowych
    1 kostka rosołowa
    1,5 łyżki miodu
    100ml wody
    100ml jogurtu
    2 ząbki czosnku
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    szczypta słodkiej papryki

    1. Polędwiczki delikatnie rozbijamy ręką. Robimy marynatę: w 100ml gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową, następnie dodajemy miód. Czosnek wyciskamy, dodajemy jogurt i przyprawy. Do gotowej marynaty wkładamy polędwiczki, odstawiamy w chłodne miejsce na około 1h.
    2. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy trochę oleju. Polędwiczki wraz z marynatą przekładamy na patelnię i smażymy około 25-30 minut, do miękkości.
    3. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

  • Ogniste polędwiczki

    Składniki:
    10 szt polędwiczki z kurczaka
    250-300g gęsty jogurt, typu greckiego
    1 łyżka keczup pikantny
    0,5 łyżeczki sproszkowana chili
    2 łyżki musztardy sarepskiej
    4 łyżki miód wielokwiatowy
    szczypta soli
    3 szklanki płatki kukurydziane
    olej rzepakowy

    W misce wymieszać jogurt, musztardę, miód, keczup oraz przyprawy: chili i sól. Każdą polędwiczkę zanurzyć w powstałym sosie. Ułożyć je w szczelnym opakowaniu i chłodzić w lodówce przez ok. 30 min. W tym czasie mięso nabierze aromatu.
    Następnie do woreczka wsypać płatki kukurydziane i kolejno wrzucać przygotowane polędwiczki potrząsając aby płatki oblepiły mięso tworząc panierkę.
    Tak przygotowane mięso ułożyć na posmarowanej olejem blaszce do pieczenia . Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 */20-25 min.

  • Melopita- grecki miodowo-serowy placek
    (przepis na formę do tart o śr. 20cm)
    -600 g ricotty
    -150 g miodu
    -1 łyżka ekstraktu waniliowego
    -1 łyżka mąki kukurydzianej
    -1/2 łyżeczki soli
    -3 jajka
    -do podania: 1 czubata łyżka miodu i cynamon

    Wszystkie składniki wymieszać w jednej misce za pomocą miksera. Masę przelać do wysmarowanej masłem formy. Piec w 180st przez 40 minut. Placek świetnie smakuje na ciepło, jak i w temperaturze pokojowej polane dodatkową porcją miodu i posypane odrobiną cynamonu.

  • Mój przepis na miodowo-pieprzny piernik dodaję do Twojego konkursu:
    http://www.kuchennymidrzwiami.pl/piernik-prowansalski-na-drozdzach-slodycz-nieoczywista/

    Pozdrawiam wszystkich Uczestników!
    Amber

    Piernik prowansalski
    Pain d’épices

    250g mąki, po połowie pszennej i razowej
    200ml mleka
    300g miodu
    szczypta soli
    łyżeczka mielonego cynamonu
    łyżeczka suszonego imbiru
    łyżeczka mielonego anyżu
    łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
    łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
    1/2 łyżeczki mielonych goździków
    3 łyżeczki suszonych drożdży
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Mleko lekko podgrzać,dodać miód i wymieszać.
    W misce połączyć mąkę z pozostałymi składnikami.
    Wymieszać z mlekiem i miodem do uzyskania gładkiej masy.
    Przełożyć do formy keksowej,przykryć i zostawić na godzinę.
    Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st. C.
    Wstawić ciasto piernikowe i piec do ,suchego patyczka’- ok. godziny.
    Wystudzić na kratce.
    Zawinąć w papier i schować na później lub podać od razu na stół.

  • Wołowina miodowa duszona w winie

    1 kg mięsa wołowego na gulasz
    1,5 szkl. bulionu
    2 szkl. czerwonego wytrawnego wina
    3 łyżki miodu gryczanego
    1 paryka
    ½ kg pieczarek
    2 cebule
    sól, pieprz, jałowiec, rozmaryn
    Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wołowinę – zamarynowaną w miodzie – smażymy na patelni ok. 5 min. Dodajemy cebulę, paprykę i pieczarki – wszystko pokrojone. Przyprawiamy do smaku. Dolewamy bulion, po czym czekamy aż wyparuje i podlewamy czerwonym winem. Przykrywamy pokrywką. Dusimy na małym ogniu ok. 90 min.

    Daria Iciek

  • Szarlotka na miodowym cieście

    Składniki na ciasto:

    1,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki cukru
    100 g margaryny
    1 jajko
    2 łyżki miodu
    1 łyżka mleka
    1 łyżeczka sody

    Mleko podgrzać, rozpuścić w nim sodę. Pozostałe składniki przełożyć do miski, dodać mleko z sodą i zagnieść ciasto. Uformować kulę i wstawić do lodówki na około 15-20 minut.

    Składniki na masę jabłkową:

    4-5 jabłek
    1 łyżeczka cynamonu
    cukier do smaku

    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z cynamonem, doprawić cukrem do smaku.
    Większą częścią ciasta ( resztę zostawić na wierzch) wylepić tortownicę o średnicy 23-26 cm, na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Drugą część ciasta rozwałkować, pokroić w paski i formując kratki ułożyć na wierzchu masy jabłkowej. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40-45 minut. Smacznego :)

    Pozdrawiam

  • Moim daniem z dodatkiem miodu będzie smażony śledź z karmelizowanymi miodowo-rozmarynowymi gruszkami z ziemniaczanym pure.

    Składniki:
    6 filetów śledziowych świeżych (może być też inna tłusta ryba)
    75g mąki pszennej
    3 duże łyżki musztardy gruboziarnistej
    łyżeczka miodu
    pół łyżeczki przyprawy korzennej,imbiru
    sól,pieprz
    olej do smażenia

    Rybę myjemy,osuszamy i doprawiamy solą i pieprzem.W misce łączymy mąkę,musztardę,miód i przyprawy.Obtaczamy w mieszance śledzie.Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.Usmażone kroimy w mniejsze kawałki ok. 5 cm długości.

    2 duże dojrzałe ale twarde gruszki
    2 łyżki masła
    2 łyżki miodu gryczanego
    4 łodyżki świeżego rozmarynu
    sól,pieprz

    Gruszki myjemy i kroimy na ósemki .Na patelni rozgrzewamy masło,miód i wrzucamy gałązki rozmarynu.Smażymy z obu stron przyprawiając lekko solą i pieprzem do momentu aż krawędzie gruszek staną się ciemno brązowe.

    500g ziemniaków
    1 duża pietruszka
    30g miękkiego masła
    2 szczypty gałki muszkatołowej
    2 ząbki czosnku

    Ziemniaki i pietruszkę obieramy, gotujemy do miękkości.Miękkie warzymy miksujemy na pure z masłem,gałką i przeciśniętym czosnkiem.

    Usmażone śledzie podajemy na ziemniaczanym pure, a na nich kładziemy gruszki.Ewentualnie można podać dodatkowo chrzan lub chutney z borówek lub żurawin.

    Bardzo smaczne,uzupełniające się smakowo danie obiadowe, idealne na święta :)

  • Dzień Dobry,
    Z dodatkiem ulubionego miodu proponuję mój popisowy świąteczny deser – Krem piernikowy ze świątecznie marynowanymi suszonymi owocami. Ten deser nie tylko wspaniale wygląda ale i cudownie, świątecznie smakuje. Idealny na zakończenie uroczystego obiadu lub kolacji.
    Potrzebujemy:
    600 ml wody
    1 kora cynamonu
    5 goździków
    4 łyżki miodu
    1 laska wanilii
    1 łyżka mąki kukurydzianej

    500 g mieszanych suszonych owoców (jabłka, gruszki, śliwki, morele, rodzynki, banany, żurawina)

    Krem piernikowy:
    2 łyżeczki żelatyny
    2 jajka
    2 łyżki miodu
    100 g pierników
    150 g śmietany kremówki

    600 ml wody zagotować z korą cynamonu, goździkami, miodem i laską wanilii. Zostawić na około 15 minut, aż napar naciągnie. Po tym czasie z naparu odsączyć na sicie przyprawy korzenne i laskę wanilii. Świąteczny napar ponownie zagotować i dodać do niego rozmieszaną w kilku łyżkach zimnej wody mąkę kukurydzianą. Ciągle mieszając ponownie zagotować i gotować jeszcze chwilkę. Suszone owoce lekko pokroić i dodać do zagęszczonego naparu. Odstawić, aż owoce zmiękną i nasiąkną przyprawami. Żelatynę
    namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody i odstawić, aby napęczniała. Jajka ubić razem z miodem w garnku na parze, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać aż do jej rozpuszczenia. Masę jajeczną odstawić do przestygnięcia. Pierniki rozdrobnić w rozdrabniaczu blendera. Do przestudzonej masy jajecznej dodać zmielone pierniki i ubitą na sztywno śmietanę kremówkę. Krem przełożyć do kokilek lub foremek na muffinki i zostawić w lodówce na minimum 3 godziny do przestygnięcia. Na głęboki talerz lub do
    miseczki nałożyć marynowane suszone owoce, na owoce wyłożyć zimny mus piernikowy. Deser posypać odrobiną cynamonu zmiksowanego z brązowym cukrem lub rozdrobnionymi piernikami. Wspaniały świąteczny deser gotowy.

    Serdecznie pozdrawiam
    Laura
    a763@gazeta.pl

  • Słodkim deserem gdzie jednym z głównych składników jest miód to mrożony deser czyli miodowy krem parfait z praliną.
    Składniki: krem: 100g cukru, 50ml wody, 100g miodu, 8 żółtek, 50ml ajerkoniaku, 1 litr śmietany kremówki (mocno schłodzonej !) .
    pralina: 200g płatków migdałowych, 100g cukru,łyżka wody, ekstrakt waniliowy,2 łyżki miodu.

    Na początku przyrządzamy pralinę.Wszystkie składniki umieszczmy w garnuszku i gotujemy na średnim ogniu do momentu aż cukier zrobi się złocisty ok. 15 minut.Potem pralinę wylewamy na pergamin i odstawiamy do ostygnięcia.
    Następnie w małym garnuszku umieszczamy 100g cukru, 100g miodu i wodę,gotujemy przez 5 minut.Odstawiamy.Żółtka ubić na puszystą masę razem z ajerkoniakiem.Powoli dodawać przestygnięty syrop cukrowo-miodowy.Mieszać dalej energicznie, by masa zwiększyła swoją objętość.W mikserze ubić na sztywno śmietanę przez ok. 4 minuty, następnie dodać żółtka i ubijać jeszcze przez minutę.
    Stwardniałą w międzyczasie pralinę umieszczamy w mikserze i rozdrabniamy.
    Tortownicę lub inną blaszkę wykładamy na spodzie migdałami,przykryć połową kremu,ponownie ułożyć pralinę migdałową i przykryć resztą kremu.Gotowy parfait umieszczamy w zamrażalce na min.24 godziny, by deser dobrze stężał .

    Bardzo pyszny deser !! Idealny na lato ale też i na święta, by przełamać słodycz można podać z sosem porzeczkowym lub jeszcze słodziej z sosem waniliowym. Pozdrawiam ;)

  • Witaj,
    A ja proponuję szybkie potrawy z miodem, które można podać na Bożonarodzeniowy stół.
    Polecam pyszne słodko – słone śledzie z duszoną w miodzie cebulką, rodzynkami i octem balsamicznym.
    Potrzebujemy:
    – 1 opakowanie śledzi w oleju
    – 1/2 opakowania rodzynek
    – 1 czerwona cebula
    – 2 łyżki miodu
    – 1-2 łyżki octu balsamicznego
    Śledzie kroimy ukośnie. Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy miód i krótko dusimy. Dodajemy namoczone wcześniej rodzynki i ocet balsamiczny. Całość chwilkę gotujemy. Na każdy plaster śledzia nakładamy trochę farszu i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

    Moja druga propozycja to grillowane brzoskwinie z miodowo-pomarańczowym sosem:
    Składniki:
    1 puszka brzoskwiń w syropie
    3 łyżki miodu
    3 łyżki soku pomarańczowego (najlepiej świeżego)
    1 łyżka masła
    Do garnka wlać miód, sok i dodać masło. Podgrzewać na małym ogniu, aż składniki sosu się połączą. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić poziomo w plastry i opiec z obu stron na rozgrzanej grillowej patelni. Przełożyć na talerz i polać ciepłym sosem.
    Pycha

    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *