Kurczak korma czyli zapachniało Indiami

Och, dawno nie przyrządzałam tak kremowej curry jaką jest kurczak korma. W tym daniu jestem po prostu zakochana. Sam fakt, że znowu mogłam cieszyć się zapachem świeżo prażonych i ucieranych w moździerzu orientalnych przypraw wprawił mnie w błogi stan.

kuchnia indyjska

No cóż, potrawy hinduskie mogą każdego zauroczyć bogactwem smaków i kolorów. Pomyśleć, że jeszcze kilka lat temu nie znałam aż na tyle dobrze kuchnię indyjską, aby się z nią borykać sam na sam w mojej kuchni. Dzisiaj mam swoje własne mieszanki przypraw jak każda szanująca się hinduska i wykorzystuję je do różnych potraw, o dziwo nie tylko hinduskich.

przepis na kurczak korma

Ale dzisiaj przyrządziłam apetyczny kurczak korma, kremowe i aromatyczne curry z dodatkiem migdałów i kokosu, garam masala, kolendry…

A do curry oczywiście długoziarnisty ryż w perskiej wersji – zereszk polo, czyli szafranowy ryż z berberysem. Możecie sobie wyobrazić te wszystkie zapachy…

indyjskie curry kurczak korma

Kurczak korma

Składniki:

5-8 porcji (2 porcje od razu dla mnie)

  • 900 g odfiletowanych nóg z kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 ½ porcji pasty korma
  • 1 puszka mleka kokosowego, około 400 g
  • 3 łyżki  kokosowych wiórków
  • garść płatków migdałów
  • 1 pęczek świeżej kolendry

Pasta korma

  • 2 ząbki czosnku, duże
  • 5 cm imbiru, świeżego
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 ½ łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 zielone chilli
  • 3 łyżki kokosowych wiórków
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • garść świeżej kolendry

Wykonanie:

  • Zacznij od pasty korma. Nasiona kolendry i kminu rzymskiego upraż na suchej patelni, po czym zgnieć w moździerzu. Obrany czosnek, imbir wraz z zieloną chili pokrój w kostkę. Dodaj resztę składników i zmiksuj w blenderze na ziarnistą masę.
  • Pokrój cebulę w kostkę. Podsmaż na oleju arachidowym, a następnie dodaj kurczaka i pastę korma. Kiedy kurczak już się trochę przyrumieni wlej kokosowe mleko i dodaj odcedzoną ciecierzycę oraz kokosowe wiórki. Gotuj curry korma przez 30 minut. Mięso powinno być mięciutkie.
  • Gotowe curry korma przed podaniem posyp migdałowymi płatkami i świeżą kolendrą.

indyjskie przyprawyJa i moja rodzinka bardzo lubimy kuchnię indyjską (hinduską). Potrawy , które tu prezentuję często goszczą na naszym obiadowym stole, o choćby kurczak tikka masala, chana masala czy curry jalfrezi. Zachęcam do ich przyrządzenia!

5 Komentarzy

  • Jak pisałam, gdzie indziej, bardzo mi się podobają Pani curry. I pięknie się prezentują i podoba mi się prażenie przypraw przed mieleniem. Też się staram coraz częściej tak robić.

    Bardzo lubię curry, ale w sumie te najpopularniejsze, czyli tikka masala, korma i madras wydają mi się bardzo podobne do siebie. Jaka jest według Pani zasadnicza różnica między nimi? Mi się wydaje, że ostrość i kolor, ale w sumie, czy to nie jest jeden przepis z drobnymi wariacjami?

    Zauważyłam, że nie ma u Pani jeszcze przepisu na curry madras. Zapraszam więc do mnie na Curry Madras :)

    • Dla mnie tikka masala jest typowym pomidorowym curry. Korma jest już bardziej kokosowo migdałowa, a i zielona chili ma zupełnie inny smak niż czerwona.Curry madras znów to mnóstwo korzennych przypraw…więc dla mnie absolutnie trzy inne dania

      Pozdrawiam serdecznie

      • Dziękuję za odpowiedź.
        Curry zrobiłam, wyszło pyszne. Ciecierzyca dodaje ciekawej struktury. Ale uważam, że sok z cytryny dodany tuż przed jedzeniem potrawy, tak jak J. Oliver radzi, jest świetnym krokiem. Zapraszam też na moją stronę na to curry.
        Pozdrawiam :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *