Przepis miesiąca – obiad z kurczakiem

Początek lutego, więc zapraszam do udziału w przepisie miesiąca, którego tematem jest obiad z kurczaka. Kurczak to ulubione danie na obiad , chyba nie tylko w mojej rodzinie. Kurczak w pomarańczach, kurczak z grilla, krokiety z kurczakiem , tarta z kurczakiem to najczęściej przyrządzane przeze mnie dania.Dzisiaj postanowiłam upichcić coś nowego, a mianowicie kurczaka z topinamburem. Jest to danie jednogarnkowe, przyrządzone w piekarniku. Użyłam tutaj ziół takich jak tymianek i estragon, a z przypraw między innymi szafran i kolorowy pieprz. Potrawa bardzo aromatyczna. Jeśli nie znajdziecie topinamburu, możecie go zastąpić ziemniakami, aczkolwiek danie będzie miało trochę inny charakter.

Topinambur to bardzo zdrowa roślina. Nie piszę warzywo, bo to bulwy rośliny zwanej słonecznik astrowaty, którą wiele z Was na pewno ma w ogródku. Topinambur świetnie pasuje np. do zapiekanki lub do zupy. Zupa z topinambura to moja specjalność.

przepis miesiąca kurczak

Kurczak pieczony z topinamburem

Składniki:

5 porcji

1 kurczak podzielony na porcje lub 10 pałek z kurczaka

½ kg  topinamburu , obrane bulwy i pokrojone w ćwiartki wzdłużnie

1 cytryna, pokrojona w cienkie plasterki

6 dużych szalotek podzielonych  w grube piórka

1 główka solo czosnku

½ łyżeczki szafranowych nitek  i szczypta zmielonego szafranu

4 łyżki dobrej oliwy z oliwek

4 łyżki wrzątku

sól do smaku

1 łyżeczka cytrynowego pieprzu, lub biały pieprz wymieszany ze skórką otartą z cytryny

1 łyżeczka ziaren różnokolorowego pieprzu, zgniecione w moździerzu

1 łyżeczka suszonego tymianku lub 2 łyżki świeżego, posiekanego

spora doniczka świeżego estragonu, 6 gałązek, koniecznie

potrawa z kurczakiemObierz topinambura i gotuj w lekko osolonej wodzie prze 5 minut. Szalotki jeśli duże podziel na ćwiartki, a czosnek na grube plasterki. Gałązki estragonu obierz z liści, a same liście z grubsza pokrój. Do sporej miski wrzuć wszystkie przyprawy, zioła, szalotki, czosnek, odcedzony topinambur,pokrojoną w plasterki cytrynę, wlej oliwę i wymieszaj. Dodaj kurczaka, posól i jeszcze raz wszystko wymieszaj najlepiej rękoma. Ułóż wszystko w żaroodpornej misce, podlej wrzątkiem i piecz przez 45 minut w nagrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu. Jeśli danie za bardzo się rumieni, przykręć piekarnik. Podaj danie z sałatka ze świeżych warzyw.

 

25 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *