Śledzie śródziemnomorskie z oliwkami i kaparami

Swiateczne przygotowania u mnie na najwyzszych obrotach. Dzisiaj postanowilam zrobic sledzie. Zawsze robie dwa rodzaje ale w tym roku chcialam zamarynowac sledzie troche inaczej niz zazwyczaj. W poszukiwaniu inspiracji trafilam na blog Kuchnia nad Atlantykiem i znalazlam to czego szukalam.

Sledzie przemowily do mnie niemalze ludzkim glosem, wyprobuj nas!  A ze prawie wszystkie przyprawy mialam w domu, wiec sie wzielam do dziela. Sledzie srodziemnomorskie, tak je nazwalam ze wzgledu na duza ilosc oliwek, kaparow, przypraw prowansalskich i czosnku, smakuja odlotowo. Jaki wspanialy przepis!

Przepis na śledzie śródziemnomorskie z oliwkami i kaparami

Skladniki:

  • ½ kg sledzi, solonych
  • 1 lyzka z czubkiem kaparow w zalewie
  • 2 lyzki pokrojonych zielonych oliwek
  • 1 lyzeczka ziaren czerwonego pieprzu
  • 1 lyzeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 lyzeczka ziol prowansalskich
  • 2 zabki czosnku
  • 6 szalotek
  • 3 liscie laurowe
  • 150 ml dobrej oliwy
  • 150 ml oleju rzepakowego
Wykonanie:
  • Namocz sledzie w zimnej wodzie na kilka godzin. Pokroj w plastry.
  • Posiekaj drobno szalotki i pokroj czosnek w plasterki.
  • Ukladaj sledzie w szklaanym sloiku, na przemian z cebulka, kaparami, oliwkami i ziarenkami pieprzu. Posyp ziolami miedzy warstwami i powciskaj liscie laurowe.
  • Na koniec wymieszaj oliwe z olejem i zalej sledzie. Przykryj pokrywka. Od czasu do czasu poruszaj

Sledzie powinny troche postac, aby przeszly. Ja zrobilam moje wczoraj, wiec na wigilie zdaza „dojrzec”. Dla tych co nie lubia sledzi proponuje Lososia w orientalnym wydaniu. Niedawno dowiedzialam sie, ze moj przepis zostaw wyrozniony w akcji „Norweski losos”. Za wyroznienie bardzo dziekuje i czekam z niecierpliwoscia na warsztaty kulinarne.

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *