Szafranowe lody z pomarańczowym curd

Dzisiaj polecam lody w świątecznym wydaniu, szafranowe lody z pomarańczowym curd, czyli pomarańczowym kremem, który jeszcze dodatkowo przyprawiłam szafranem. No cóż mam słabość do tej super przyprawy!

szafranowe lody z pomarańczowym curd

Pomarańczowy curd to krem na bazie jajek, masła i pomarańczowego soku. Wspaniały dodatek do deserów czy tortów, u mnie dzisiaj w połączeniu z szafranowymi lodami. Szafran świetnie pasuje z cytrusowymi owocami. Spróbujcie sami!

domowe lody szafranowe

Przepis na szafranowe lody

Składniki:

  • 500 ml śmietanki, u mnie 38 %
  • 250 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 200 ml cukru
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 1 g szafranu, zgniecionego w moździerzu

Pomarańczowy curd (krem pomarańczowy)

  • 2 soczyste pomarańcze, sok i otarta skórka
  • szczypta szafranu
  • 3 jajka
  • 200 ml cukru
  • 90 g masła

Dodatkowo

  • 3 łyżki utartej czekolady

Wykonanie:

  • Żółtka utrzyj z cukrem. Pod koniec ucierania dodaj waniliowy ekstrakt.
  • Śmietankę i mleko wraz z szafranem doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj. Gorące dodaj do żółtek cały czas mieszając.
  • Postaw mieszankę z powrotem na małym ogniu, podgrzewaj (nie gotuj) aż mieszanka zacznie gęstnieć.
  • Ostudź a następnie wylej do maszynki do lodów. Jeśli takiej nie posiadasz. Mieszaj lody co godzinę dopóki nie zamarzną. Do schłodzonych lodów z maszynki dodaj czekoladę i zamieszaj. Przełóż lody do naczynia i włóż do zamrażalnika.
  • Kiedy lody będą już prawie zamarznięte dodaj 100 ml pomarańczowego kremu i lekko zamieszaj.
  • Przygotuj pomarańczowy krem. Ubij żółtka z cukrem na parze. Podczas ubijania skórkę i sok z pomarańczy. Na koniec dodaj roztopione masło. Przelej do słoików, ostudź i wstaw do lodówki.

lody szafranowo pomarańczowe

Do zrobienia lodów użyłam maszynki do lodów. Co prawda taka maszynka za dużo nie pomieści, ale za to mogę robić domowe lody, kiedy mam tylko na nie ochotę.

 

6 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *