No to mamy piątek! Czas na jakieś ciasto na niedzielę. Dzisiaj chcę Wam zaproponować ciasto czekoladowe z tosca. Tosca to mieszanina rozpuszczonego masła, cukru i płatków migdałowych powszechnie używana w Szwecji do dekoracji ciast. Pyszna lekko ciągnąca, karmelowa polewa, którą zapieka się razem z ciastem.
Ciasto na niedzielę
A teraz odrobina kreatywności – bo jak to mówią, brakujące składniki to matka wynalazku! Okazało się, że mam jedynie sto gram migdałowych płatków, więc resztę zastąpiłam kokosowymi wiórkami. Nic straconego, ponieważ do tosca można również użyć samego kokosu. W końcu, odrobina zmiany nie zaszkodzi, a może nawet okaże się, że ta wersja z kokosem smakuje jeszcze lepiej! Ciasto czekoladowe z tosca to prawdziwa uczta dla podniebienia, a dodatek kokosu jedynie nadaje mu dodatkowego charakteru. Gotowi na niedzielną przyjemność? Warto zanurzyć się w zapachach i smakach weekendowego wypieku!
Ciasto czekoladowe z tosca
Ciasto na niedzielę to u nas tradycja. Lubię piec dla rodziny i przyjaciół. Lubię też próbować upiec coś innego jak ciasto czekoladowe z tosca. To taki moment tygodnia, kiedy można zatopić się w kulinarnych eksperymentach i zaskoczyć swoich bliskich czymś wyjątkowym.
Każde niedzielne ciasto to nie tylko smakowita przyjemność, ale także chwila wspólnego spędzenia czasu przy stole, rozmowy i śmiechu. To właśnie wtedy, gdy aromatyczne zapachy wypełniają kuchnię, czujemy się jak w domu, w otoczeniu troski i miłości. A kiedy wybieramy coś nowego, jak ciasto czekoladowe z tosca, to otwieramy się na nowe doznania smakowe i kulinarne przygody. Takie chwile sprawiają, że niedzielne popołudnie staje się jeszcze bardziej wyjątkowe i pełne radości.
Składniki:
180 g cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
2 jaja
15o g masła, temperatura pokojowa
4 łyżki kakao
100 g gorzkiej czekolady
220 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Tosca migdałowa
100 g kokosowych wiórków
100 g płatków migdałowych
90 g cukru
100 ml golden syropu
150 ml śmietanki, 36% tł.
75 g masła
Przygotowanie:
- Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Jajka ubij z cukrem i waniliowym ekstraktem na puszysto. Dodaj lekko schłodzoną masę maślano czekoladową. Wymieszaj.
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż pergaminem i rozprowadź po dnie czekoladowa masę.
- W rondelku rozpuść masło, cukier, syrop i dodaj śmietankę. Gdy masa zacznie wrzeć wsyp kokosowe wiórki lub migdałowe płatki, lub to i to - pół na pół. Gotową tosca rozprowadź na powierzchni ciasta czekoladowego.
- Piecz ciasto w piekarniku nagrznaym 170 Cº przez około 40 minut. Tosca będzie miejscami miękka ale taka ma być. Po wyjęciu z piekarnika ciasto jeszcze dochodzi. Tosca staje się bardziej chrupiąca.
4 komentarze
Ten wierzch kusi mnie ogromnie… :)
Jest pyszny…
pieknie wygląda to ciacho
A jakie dobre!