Jabłkowy chleb z cydrem na zakwasie…Tak, tak jak już posadziłam nowy zakwas to nie ma siły abym nie upiekła kolejny chleb na zakwasie. Jabłkowy chleb jest przepyszny! Upiekłam go jabłkami. Do ciasta dodałam również jabłkowy cydr, jakżeby inaczej! Chleb jest bardzo pulchny i idealny na śniadanie. Taki chleb mogę jeść tylko z masłem. Moje zadowolenie nie zna granic. Chleb wyrasta pięknie. Prowokuję go poprzez odgazowywanie, a więc wykładam chleb na blat, rozciągam w prostokąt i składam w kopertę, znowu rozciągam…Powtarzam odgazowywanie dwa trzy razy, a chleb za każdym razem wygląda jak kulturysta po treningu…Nie ukrywam, że lubię jabłka. Dostaję je w prezencie od znajomych. Pyszne ekologiczne jabłka prosto z sadu.
Podobny jabłkowy chleb piekłam na poolish. Jest równie smaczny jak ten za zakwasie. Chleb ma bardzo porowaty i puszysty miąższ oraz chrupiącą skórkę. Taki chleb zawsze zaczynam jeść od piętki.
Jabłkowy chleb na zakwasie
Składniki:
na 2 bochenki
90 g zakwasu żytniego
200g mąki żytniej
700 g mąki pszennej
500 ml jabłkowego cydru, pół wytrawnego
20 g świeżych drożdży
1 ¼ łyżki soli
320 g jabłek pokrojonych w grubą kostkę, ok. 3 jabłka
Przygotuj robot z hakiem. Wlej do misy zakwas, cydr i wodę, dodaj pokruszone drożdże, a następnie obie mąki. Włącz robot i zagniataj ciasto na małych obrotach. Kiedy składniki się połączą dodaj sól. Zarabiaj aż ciasto będzie elastyczne i łatwo odchodzić od brzegów. Pod koniec dodaj pokrojone jabłka ze skórką i zarabiaj aż owoce połączą się z ciastem. Przykryj ciasto folią i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Po 30 minutach wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i złóż kilka kilka razy. Włóż z powrotem do miski, przykryj folią. Wyrośnięte ciasto znowu odgazuj i pozostaw na 10 minut pod przykryciem. Podziel ciasto na 2 kawałki, około 1 kg każdy. Rozciągnij placki, złóż kilka razy i uformuj zgrabne bochenki. Przygotuj bambusowe koszyki. Ułóż w nich chleb do wyrośnięcia. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Nastaw piekarnik na 250ºC.
22 komentarze
Takiego chleba jeszcze nie jadłam i jestem bardzo ciekawa jakby mi smakował :) Bardzo oryginalny pomysł!
Dziękuję!
Super się prezentuję taki chlebek. Ja również jeszcze nie miałam okazji próbować takiego, a coś czuję, że bardzo mi posmakuję i nie mogę się już doczekać, aby go spróbować :)
Bardzo oryginalny pomysł na domowy chleb, ciekawa jestem smaku :)
MMM…zainspirowałaś mnie. Wyglada wspaniale
Cieszę się!
Ależ tu fajnie u Ciebie. Ileż inspiracji i pięknych zdjęć:) Będę zaglądać z przyjemnością:) Pozdrawiam
Rewelacja, nawet czuję tę chrupiąca skórkę, aż ślina kapie na klawiaturę, uwielbiam chleb :-)
Ja też bardzo lubię chleb!
Takiego jeszcze nie jadłam, ale bardzo chętnie bym skosztowała :)
Bardzo ciekawy przepis! Wygląda pysznie :)
Dziékujé!
Wspanialy chleb! Taki domowy jest najlepszy na swiecie :)
Bardzo jesienne klimaty… Chlebek cudowny!!!
Domowy chleb smakuje najlepiej :)
Ale fajny chlebuś.
Nigdy o takim nie słyszałam.
A co do cydru – nie mam wyrobionej opinii.
Pozdrawiam serdecznie :)
Genialny pomysł na jabłkowy chleb :D Musi smakować wyśmienicie :)
Racja dziewczyny!
Bardzo go lubię!
Zainteresował mnie tytuł.. Od razu musiałam spróbować
zakwas żytni z mąki 720 czy 2000? :)
Wystarczy mąka żytnia chlebowa, bo 720 czy 2000 to raczej razowe i grubo mielone, przynajmniej ta 2000