Jagodzianki rosnące nocą

Takich dobroci jak jagodzianki to w Szwecji nie mamy, więc nie będziecie zdziwieni, że u mnie znowu przepis na jagodzianki tym razem rosnące nocą. Wczoraj miałam w planie mnóstwo rzeczy do zrobienia, więc zabrakło czasu na upieczenie jagodzianek. Wiadomo ciasto drożdżowe musi rosnąć, później jagodzianki…więc ciasto powędrowało na noc do lodówki. Dzisiaj rano z odnowionym roboczym duchem zabrałam się do tworzenia tych wyśmienitych, słodkich bułeczek, których nam zazdrości cały świat!

Ten przepis polecam wszystkim, którzy mają mało czasu, bo bułeczki rosną nocą i nie trzeba się stresować z ich robieniem.

jagodzianki rosace noca

Kochani dzisiaj tylko jedno, takie sobie zdjęcie, ale nie miałam zbytnio dużo czasu aby zrobić więcej zdjęć. No cóż, czy ktoś by chciał czekać na takie smaczności.

Przepis na jagodzianki rosnące nocą

Składniki:

na 20 jagodzianek

  • 600 g mąki
  • 100g masła, stopionego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 375 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 200 ml cukru
  • 1 łyżeczka ektraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 l jagód
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru

Kruszonka

  • 100 g masła, miękkiego
  • 100 g mąki + 2 łyżki

Lukier

  • 100 g cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • odrobina ciepłego mleka do uzyskania jednolitego, gęstego lukru

Wykonanie:

  • Rozpuść drożdże i cukier w mleku i dodaj po kolei mąkę, sól, jajko, żółtko, a na końcu stopione masło. Zarób gładkie ciasto, przykryj folią i włóż do lodówki na noc.
  • Następnego dnia wyjmij ciasto drożdżowe i pozostaw w cieple na godzinę. Następnie formuj kulki z ciasta o wadze około 80 gram i napełnij każdą jagodami wymieszanymi z mąką ziemniaczaną.
  • Z podanych składników przygotuj kruszonkę i posyp nią każdą jagodziankę. Pozostaw jagodzianki do wyrośnięcia, po czym piecz je na 200ºC (termoobieg) przez około 15 minut.
  • Wyłóż jagodzianki na półmisek i ostudź .
  • Z podanych składników przygotuj lukier i pomaluj nim jagodzianki.

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *