Bakłażan z jogurtem po persku

Bakłażan to fantastyczne warzywo, które mogę jeść codziennie. Bakłażana przyrządzam na różne sposoby. Gulasz mięsny z bakłażanem to tradycyjne perskie danie, które często gotuję. Robię sos do makaronu z bakłażanem lub przyrządzam faszerowany bakłażan i zapiekam.

bakłażan z jogurtem po persku

Bakłażan znany też pod nazwą oberżyna to śliczne warzywo o ciemnofioletowej skórce, której broń boże nie obierajcie. W skórce zawsze jest najwięcej składników odżywczych. Jednak do dzisiejszej sałatki bakłażan  z jogurtem po persku musiałam obrać go ze skórki, a właściwie wydrążyć. Dzisiejszy przepis to perska sałatka z grillowanego bakłażana zwana borani. Ta lekka sałatka to świetny dodatek do grilla, kebab kubide czy innego grillowanego mięsiwa. Jest łatwa w wykonaniu i bardzo smaczna.

Bakłażan z jogurtem po persku

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 3 – 6 ząbków czosnku, ja nie żałuję czosnku
  • 4 dl dobrego gęstego jogurtu greckiego
  • sól do smaku
  • mięta pieprzowa do przystrojenia

Wykonanie:

  • Bakłażany nakłuj kilkakrotnie  i ugrilluj w całości w piekarniku lub upiecz jeßli nie masz tej funkcji. Ja grillowałam na 275ºC przez 30 minut. 
  • Ugrillowany bakłażan ostudź, po czym przekrój wzdłuż, wydrąż miąższ i pokrój w kostkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt, sól do smaku i wymieszaj.
  •   

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *