Chleb kukurydziany na poolish czyli polskim rozczynie drożdżowym

Chleb kukurydziany na poolish czyli polskim rozczynie drożdżowym upiekłam w ramach listopadowej piekarni organizowanej na blogu Kuchennymi drzwiami. W tym miesiącu Ania z Margot wybrały chleb L. Hamelmana, chleb kukurydziany na poolish.

Jak wspomniałam wcześniej technika pieczenia na poolish została rozpowszechniona przez polskich piekarzy. Polecam pieczenie na poolish, bo chleb jest bardzo fajnie wyrośnięty i wypieczony z charakterystycznymi pęcherzykami powietrza podobnie jak  chleb na zakwasie. Co prawda walory smakowe chleba na drożdżach są zupełnie inne od chleba upieczonego na naturalnym starterze, ale świeżo upieczony chleb na drożdżach czy na zakwasie zawsze smakuje najlepiej.

chleb kukurydziany  pieczony na poolish

Chleb kukurydziany na drożdżach upiekłam pierwszy raz. Do tej pory piekłam zawsze polenta. Chlebek jest bardzo puszysty i łatwy w wykonaniu o pięknym złotym kolorze. Przepis dostosowałam do moich rodzajów mąki. Przypominam, że przy pieczeniu chleba zawsze należy się kierować gatunkiem mąki. Różne gatunki mąki pochłaniają różne ilości wody. Generalna zasada jeśli chodzi o pszenne i mieszane pieczywo, jest taka, że ciasto chlebowe powinno być elastyczne ale nie rzadkie. Mój dzisiejszy chleb na przykład po wyłożeniu na stolnicę nie wymagał podsypywania mąką.

chleb kukurydziany na poolish

Przepis na chleb kukurydziany na poolish

Składniki:

na 1 bochenek

Poolish

  • 2 g drożdży, kuleczka wielkości zielonego groszku
  • 130 g zimnej wody
  • 125 g mąki pszennej chlebowej, wysoko proteinowej

Chleb kukurydziany

  • cały poolish
  • 300 g mąki
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 200 g wody
  • 10 g drożdży
  • 1 ½ łyżki oliwy
  • 1 ¼ łyżeczki soli

Wykonanie:

  • Podane składniki na poolish wymieszaj w naczyniu, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na conajmniej 4 godziny w ciepłym miejscu lub na noc w lodówce.
  • Wymieszaj wszystkie składniki oprócz kukurydzy i soli i zarób elastyczne ciasto. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut po czym dodaj kukurydzę i sól. Wyrabiaj ciasto jeszcze przez 5 minut. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę.
  • Wyjmij ciasto na stolnicę i złóż kilka razy. Przykryj folią i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na godzinę. Powtórz składanie i pozostaw pod przykryciem na 10 minut.
  • Uformuj bochenek i włóż do koszyka do ostatecznego wyrośnięcia na 30 minut.
  • Nagrzej piekarnik na 250ºC (termoobieg) i wyłóż chleb z koszyka na rozgrzaną blachę i ponacinaj. Piecz chleb w wyżej wymienionej temperaturze przez 15 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz chleb jeszcze przez 15 minut. Postaw naczynie z wodą na dnie piekarnika podczas pieczenia chleba.
  • Ostudź chleb na kratce.

Lista listopadowych piekarek:

Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/chleb-kukurydziany-na-poolish-j-hamelmana-listopadowa-piekarnia/

Ania http://bajkorada.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany_6.html

Ania http://krzywakromeczka.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-wg-hamelmana.html

Ania W http://magnolia-rozmaryn.blogspot.com/2013/12/listopadowa-piekarnia-chleb-kukurydziany.html

Anna http://ankawell.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.html

Aga http://wsezonie.blogspot.com/2013/12/kukurydziane-bueczki-i-o-tym-jak.html

Alucha http://nieladmalutki.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany.html

Bożena http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.html

Bożenka http://www.smakowekubki.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-polskim-zaczynie.html

Danusia http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-listopadowa-piekarnia.html

Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.html

Gosia http://emigrantki-w-kuchni.blogspot.de/2013/12/kukurydziany-chleb-na-drozdzowym.html

Gosia http://codojedzenia.pl/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli-polskim-rozczynie-drozdzowym/

Gosia http://kochamgary.blogspot.com/2013/12/i-znowu-razem-w-listopadzie-chleb.html

Gucio http://kuchniagucia.blogspot.com/2013/11/chleb-kukurydziany-na-poolish-i-zakwasie.html

Iga http://japoziomka.blogspot.com/2013/12/listopadowa-piekarnia.html

Kamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.html

Karolina http://bochnasaysdelicious.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-z-listopadowej.html

Kartoflana http://zkartoflanegopola.blox.pl/html

Krecia http://bybyloprzyjemniej.blogspot.com/2013/12/zaproszenie-do-listopadowej-piekarni-i.html

Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-wg-j.html

Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/2013/12/listopadowa-piekarnia-i-chleb.html

Marcin http://swiatprzepisow.com/chleb-kukurydziany-na-zaczynie-drozdzowym-poolish-j-hamelmana/

Margot http://kuchniaalicji.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.html

Marta http://czeresniowakuchnia.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-jhamelmana.html

Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.html

Olimpia http://www.pomyslowepieczenie.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.html

Renata S http://forksncanvas.blogspot.com/2013/12/listopadowa-piekarnia-czyli-chleb.html

Śliwka  http://smakowitychleb.pl/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli-polskim-rozczynie-drozdzowym/

Tofka http://www.parawkuchni.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-wg-hamelmana.html

Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.html

Z chlebowym pozdrowieniem!

32 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *