Chleb na pszennym zakwasie z porami i pestkami

Czas na wypiek chleba. Ostatnio nawiązałam kontakt z kilkoma blogerami, którzy jak ja uwielbiają wypiekać domowe pieczywo. Tym razem został wybrany przepis na chleb na pszennym zakwasie z porami i pestkami, pochodzący z blogu gotuje bo lubi.

Wspaniały chleb, lekko słodkawy, nietypowy ze względu na por, którego dodatek mnie osobiście zaintrygował. Chleb rośnie na zakwasie, a jak długo zależy oczywiście od aktywności zakwasu. Najlepiej na dobę przed użyciem zakwasu lepiej go “dokarmić “, wtedy jest pewne, że chleb ładnie wyrośnie.

chleb na pszennym zakwasie z porem i pestkami

Przepis na chleb na pszennym zakwasie z porami i pestkami

Składniki:

2 okrągłe bochenki

Zaczyn

Chleb

  • 500 ml wody
  • 800 g mąki pszennej
  • 400 g mąki pszennej razowej, u mnie grahamka
  • 3 łyżeczki soli
  • cały zaczyn
  • 2 duże pory
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 200 g pestek ze słonecznika
  • 100 g pestek z dynii
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie:

  • Zrób zaczyn mieszając podane składniki. Przykryj folią i pozostaw w ciepłym miejscu na 12 godzin. Najlepiej zaplanuj na noc, aby rano wyrobić chleb.
  • Przygotuj por. Pokrój cienko i podsmaż na oliwie. Kiedy por będzie już miękki dodaj miód i ocet balsamiczny i smaż dopóki oset nie wyparuje, a por będzie brązowy.
  • Zrumień słonecznik i dynię.
  • Zarób ciasto, dodając zaczyn (ja dodałam cały), następnie wodę i obie mąki. Zagnieć lekkie ciasto. Ja robię to przy pomocy asystenta kuchennego przez 7 minut. Po tym czasie dodaj sól. I zarabiaj przez dodatkowe 7 minut. Pod koniec dodaj usmażony i przestudzony por oraz pestki słonecznika i dyni.
  • Przyełóż ciasto do miski wysmarowanej olejem i przykryj folią. Po 90 minutach wyjmij ciasto na stolnicę lekko oprószoną mąką i złóż kilka razy. Skłądanie poprawia wyrastanie chleba, przez co tworzą się tak zwane dziury jak w szwajcarskim serze. Powtórz tą procedurę po 90 minutach. Pozostaw chleb na 10 minut pod przykryciem, a następnie podziel na dwa bochenki i pozostaw do wyrośnięcia na 4 godziny pod folią lub w lodówce na 8 godzin.
  • Wyłóż chlen na blachę lub kamień do pieczenia, natnij i piecz na 250ºC (termoobieg) najpierw przez 15 minut, a następnie zmniejsz do 200ºC i piecz jeszcze przez 25 minut. Podczas pieczenia wstaw żaroodporne naczynie z wodą. Skórka chleba będzie chrupiąca i ładnie wypieczona.
  • Wyjmij chleb z piekarnika, po wczesnym odpukaniu w don. Guchy odgłos wskazuje, że chleb jest należycie wypieczony.

chleb pszenny na zakwasie

Lista wspaniałych październikowych Piekarek:

Ania  http://bajkorada.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym_4.html

Ankawell http://ankawell.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html

Alucha http://nieladmalutki.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html

Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami-pazdziernikowa-piekarnia/

Asia  http://asia-white-kitchen.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-ziarnami.html

Bożenka http://www.smakowekubki.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html

Dorota http://ugotujmyto.pl/chleb-z-porem-karmelizowanym-pestkami/

Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html

Gosia http://kochamgary.blogspot.com/2013/11/pazdziernikowa-piekarnia-chleb-na.html

Gosia http://codojedzenia.pl/chleb-na-pszennym-zakwasie-z-porami-i-pestkami/

Gosia  http://emigrantki-w-kuchni.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html

Joanna http://rodzinna-kuchnia.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html

Kamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami.html

Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami.html

Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html

Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami.html

Marta http://czeresniowakuchnia.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html

Marysia http://pieczywonazakwasie.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html

Mysia http://www.pieczarkamysia.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami/

Piegusek  http://piegusek1976.blogspot.com/2013/11/chleb-za-zakwasie-z-karmelizowanym.html

Renata S http://forksncanvas.blogspot.com/2013/11/pazdziernikowa-piekarnia.html

Siankoo http://everydayflavours.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html

Tofka http://www.parawkuchni.blogspot.com/2013/11/karmelizowane-pory-pestki-i-chleb.html

Tosia http://smakowitychleb.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-pestkami/

Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html

 

 

 

 

36 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *