Mini donuts na proszku

Mini donuts na proszku są na pewno mniej kaloryczne niż tradycyjne drożdżowe donuts, chociaż i te drożdżowe można bez problemu upiec w piekarniku zamiast smażyć. Skusiłam się na formę do donuts, więc dzisiaj z samego rana (wiem, wiem Dzień Kobiet, a ja na nogach od rana, ale ja nie lubię długo spać…) upiekłam moje mini donuts na proszku, makowo cytrynowe. Donuts smakują podobnie jak muffinki, a ich dużą smakową zaletą na pewno jest lukier , u mnie dzisiaj mocno cytrynowy.

donuty makowo cytrynoweMini donuts makowo cytrynowe

Składniki:

12 mini donuts

150 g mąki

1 łyżka suchego maku

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1 duże jajko

2 łyżki stopionego masła

75 ml mleka

2 łyżki soku z cytryny

skórka otarta z jeden cytryny

 Cytrynowy lukier

170 g cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

skórka otarta z cytryny

mini donuts na proszkuPiekarnik nastaw na 175ºC na termoobieg. Bez termoobiegu o 15 stopni więcej. Przesiej mąkę proszek i wymieszaj z makiem. Lekko zmiksuj mokre składniki wraz z solą po czym dodaj suche składniki. Wymieszaj wszystko lekko. Formę do donuts posmaruj olejem i napełnij masą. Wyrównaj powierzchnię i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 8 – 9 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Utrzyj lukier i pokryj nim donuts.

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *